NyhetsbildZoom
I juli hade låten spelats mera än 4,6 miljarder gånger. Foto: Arkiv/123rf

Därför har "Despacito" gjort sådan succé

Mathilda Olausson-TT -
"Despacito" har tagit världen med storm. Men vad är det som gör att så många tycker om låten?

Det är den mest strömmade låten i världen, den har tre miljarder visningar på Youtube och turismen i Puerto Rico har ökat med 45 procent sedan den kom ut – låten "Despacito" har minst sagt gjort succé världen över.

Varför har den blivit så populär?

Melodin spelar in

Melodin är medryckande, vilket Toivo Burlin, lektor i musikvetenskap vid Stockholms universitet, menar är en bidragande faktor till låtens popularitet.

– Ibland kan en melodi vara ganska monoton och fastna, men i det här fallet är den inte det, utan den är melodiös. Den har den här kvaliteten som bra poplåtar har, en stark melodi. Även den som inte gillar låten kommer att komma ihåg den. Den är oemotståndlig för alla som kommer i kontakt med den, säger han.

Även om det i coverversioner används andra instrument så skiner kvalitén i kompositionen igenom, förklarar han.

– Det är väl det som utmärker riktigt bra låtar som är slitstarka, man kan ge dem en ny text, arrangera dem på andra sätt men de håller ändå. En viktig nyckel till deras framgång finns i den musikaliska strukturen, sedan handlar det även om marknadsföring och produktion, säger Toivo Burlin.

Söker det senaste

Emil Viksell, musikjournalist på tidningen Gaffa, tror att låtens genomslagskraft i Sverige handlar om att det är sommar och att genren är reggaeton.

– Musiklyssnarna söker alltid det nya, och reggaeton är ett oexploaterat område. Det är jättestort bland den latinamerikanska befolkningen i USA, det är gigantiskt i Puerto Rico, men det är inte mainstream. Musikbranschen söker alltid det senaste att exploatera. Jag tror att det är anledningen, säger han.

"Känns självklara"

Han tror också att Justin Biebers remix bidrog till låtens framgång i exempelvis Sverige.

– Det tror jag spelade in. Sedan, vad det är specifikt som gör den populär, det vet jag inte. Jag tänker bara att vissa låtar dyker upp och känns självklara. När man hör dem känns det som att man har hört dem tidigare, även fast man inte har det, säger Emil Viksell.

Kort om låten

  • Den omåttligt populära låten "Despacito" slog världsrekord i juli i år, då den blev världens mest strömmade låt. Den hade då spelats mer än 4,6 miljarder gånger på olika strömningstjänster. På Youtube har videon till låten över tre miljarder spelningar, och innehar därmed världsrekordet för den mest spelade videon där.
  • "Despacito" med Luis Fonsi och Daddy Yankee släpptes i januari i år, remixen där Justin Bieber sjunger delvis på spanska kom ut i april. Remixen har i skrivande stund drygt 700 miljoner spelningar på Spotify.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan