NyhetsbildZoom
Världens äldste man, Yisrael Kristal, har avlidit vid 113 års ålder. Foto: Lehtikuva/Shula Kopershtouk

Världens äldste man har dött - blev 113 år

FNB–TT -
Världens äldste man, Yisrael Kristal, har avlidit vid 113 års ålder. Det rapporterar den israeliska dagstidningen Haaretz.

Kristal föddes den 15 september 1903 i polska Zarnow. I ung ålder flyttade han till Lodz där han sedermera bildade familj och öppnade en godisfabrik.

1940, under den nazistiska ockupationen, skickades Kristal till Auschwitz. Han förlorade sin hustru och två barn i förintelsen.

Kristal talade sällan om sina minnen från utrotningslägret.

– Man skulle kunna skriva två böcker om varje dag där, sade han i en sällsynt intervju med Haaretz i fjol.

1950 emigrerade Kristal till Israel tillsammans med sin nya fru: Han slog sig ned i Haifa och öppnade en ny godisfabrik.

Förra året bekräftade Guinness rekordbok hans status som världens äldsta man. 2016 blev också året då Kristal, ett sekel försenat, fick fira sin bar mitzvah. Ritualen, som markerar det religiösa inträdet i vuxenvärlden, skulle egentligen ha ägt rum 1916 men den gången kom första världskriget emellan. (FNB–TT)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan