NyhetsbildZoom
Storm på Runebergsgatan i Helsingfors. Foto: Teemu Salonen

Hundratals utryckningar i stormens spår i Nyland

FNB -
En kraftig åskfront blötte ner festivalfolket och lämnade efter sig hundratals uppdrag för räddningsmanskap på lördagskvällen.

Enligt Meteorologiska institutet hade fronten formen av ett kraftigt band som rörde sig fort och med massiv blixtutveckling.

När stormen landsteg i Västra Nyland växte den så fort till en sådan styrka att Meterologiska institutet gick ut med en varning om hårda stormbyar. I synnerhet i huvudstadsregionen och Östra Nyland uppmanades folk att söka sig inomhus. Sjöfarare på Finska viken fick rådet att fort ta i land.

Ovädret lämnade efter sig ordentlig förstörelse i Nyland. Räddningsverkets förhöjda beredskap kom väl till pass med tanke på de hundratals utryckningar som följde i stormens spår. Trafikverket fick anmälningar om otaliga träd som fallit över körbanan och om föremål som vinden rivit loss. Tågresenärer i huvudstadsregionens närtrafik drabbades av elfel på grund av ett omkullfallet träd. Det förekom problem också i tågtrafiken mellan Helsingfors och Lahtis.

Lördagskväll med levande ljus

Stormen lämnade västra Finland i fred och sent på kvällen svepte den vidare från söder mot sydöstra Finland. I det skedet var nästan 50 000 hushåll utan elektricitet i Nyland, Tavastland och Kymmenedalen.

Caruna var ett av de mest drabbade bolagen.

– På grund av Meteorologiska institutets varning kan vi inte sätta våra montörer i arbete. Vi har både personal och utrustning på många drabbade orter men de måste vänta på att vädret blir bättre, säger Henna Tuominen, informationschef på Caruna.

Avbrott i Flow-festivalen

Sommarens varmaste dag i Helsingfors övergick snabbt i oväder vid 19-tiden.

Flow-festivalen i Södervik avbröt spelningarna på de fem utescenerna och tog också paus i att släppa in ny publik på området. Senare kunde programmet återupptas på alla scener utom en, där lördagskvällens spelningar ställdes in.

Ett annat evenemang som drabbades var Hayride i Haltiala. Några försäljningstält rasade samman till följd av en fallvind. Evenemanget avbröts eftersom vindarna väntades slå till på nytt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan