Enligt Meteorologiska institutet hade fronten formen av ett kraftigt band som rörde sig fort och med massiv blixtutveckling.

När stormen landsteg i Västra Nyland växte den så fort till en sådan styrka att Meterologiska institutet gick ut med en varning om hårda stormbyar. I synnerhet i huvudstadsregionen och Östra Nyland uppmanades folk att söka sig inomhus. Sjöfarare på Finska viken fick rådet att fort ta i land.

Ovädret lämnade efter sig ordentlig förstörelse i Nyland. Räddningsverkets förhöjda beredskap kom väl till pass med tanke på de hundratals utryckningar som följde i stormens spår. Trafikverket fick anmälningar om otaliga träd som fallit över körbanan och om föremål som vinden rivit loss. Tågresenärer i huvudstadsregionens närtrafik drabbades av elfel på grund av ett omkullfallet träd. Det förekom problem också i tågtrafiken mellan Helsingfors och Lahtis.

Lördagskväll med levande ljus

Stormen lämnade västra Finland i fred och sent på kvällen svepte den vidare från söder mot sydöstra Finland. I det skedet var nästan 50 000 hushåll utan elektricitet i Nyland, Tavastland och Kymmenedalen.

Caruna var ett av de mest drabbade bolagen.

– På grund av Meteorologiska institutets varning kan vi inte sätta våra montörer i arbete. Vi har både personal och utrustning på många drabbade orter men de måste vänta på att vädret blir bättre, säger Henna Tuominen, informationschef på Caruna.

Avbrott i Flow-festivalen

Sommarens varmaste dag i Helsingfors övergick snabbt i oväder vid 19-tiden.

Flow-festivalen i Södervik avbröt spelningarna på de fem utescenerna och tog också paus i att släppa in ny publik på området. Senare kunde programmet återupptas på alla scener utom en, där lördagskvällens spelningar ställdes in.

Ett annat evenemang som drabbades var Hayride i Haltiala. Några försäljningstält rasade samman till följd av en fallvind. Evenemanget avbröts eftersom vindarna väntades slå till på nytt.