NyhetsbildZoom
Poliser på vakt vid platsen där en kvinna dödades. Foto: Lehtikuva

Kvinna dödades när bil körde på antirasister

FNB–AFP-TT -
En 32-årig kvinna dödades när en bil körde på antirasistiska motdemonstranter i Charlottesville i Virginia, USA, på lördagen.

Delstatens guvernör utlyste redan tidigare på dagen undantagstillstånd i staden på grund av den vita högerextrema marschen, som andra demonstranter protesterade mot.

– Jag är förkrossad över att ett liv har förlorats här, skriver stadens borgmästare Mike Signer på Twitter.

Den federala polisen FBI ska utreda händelserna. Polisen har gripit den man som körde på kvinnan.

Bilen körde i hög hastighet på flera antirasistiska demonstranter. Därefter backade den lika snabbt genom folkmassan i vad som ser ut att vara en medveten attack.

Polisen har uppgett att 19 personer skadades när bilen kördes in i folkmassan. Dessutom skadades 16 personer i sammandrabbningarna mellan extremisterna och motdemonstranter.

Enligt polisen varierar skadorna mellan livshotande och lindriga.

Helikopter störtade

Dessutom miste två poliser livet då en helikopter störtade i utkanten av Charlottesville på lördagen. Polisen uppger att olyckan utreds. Myndigheterna tog inte ställning till om olyckan hade något samband med oroligheterna i staden.

Högerextremisterna motsätter sig planerna på att ta ner en staty på sydstatsgeneralen Robert E. Lee (1807–1870), som försvarade slaveriet.

Redan på fredagen utbröt de första våldsamheterna. Hundratals högerextremister deltog då i ett fackeltåg genom University of Virginias campusområde samtidigt som antirasister försökte störa marschen.

Trump fördömer

I Charlottesville har demonstrationen lett till skarpa avståndstaganden från politiskt håll, liksom till den största poliskommenderingen på 30 år. Även president Donald Trump fördömde våldsamheterna.

– Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss enas! skriver presidenten på Twitter.

Samtidigt pekade borgmästare Michael Signer ut just Trump som medansvarig.

– Jag ska inte hymla om det. Jag lägger en stor del av skulden för vad vi ser i Amerika i dag vid Vita husets tröskel och människorna runt presidenten, säger Signer, som anser att presidenten underblåste rasism under sin valkampanj.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan