NyhetsbildZoom
Pernilla Böckerman. Foto: Henri Juovinen

Hon är Svenskfinlands Youtubedrottning

FNB–SPT-Jenny Blomqvist -
17-åriga Pernilla Böckerman har över 100000 följare på Youtube.


Pernilla Böckerman är en 17-årig vloggare från Esbo. Hon laddade upp sin första video på Youtube för två år sedan. Följande dag hade hon 10000 följare, och är i dag uppe i knappt 130000.

Därmed är hon den största finlandssvenska youtubern, men har hittills hållit sig till videor på finska.

Hennes Tubeconhelg har varit helt fullspäckad, men hon har ett lämpligt hål på en halvtimme.

– Jag har alltid tyckt om kameror och att prata öppet, men hade ingen speciell tanke då jag började. På 24 timmar hade jag fått 10 000 följare!

Böckerman hade redan etablerat sig starkt på Instagram med 10 000 följare, vilket underlättade hennes Youtube-genombrott. I dag har hon knappt 130 000 följare på Youtube och över 184 000 på Instragram. I början var hon sin egen lyckas smed, men numera samarbetar hon med produktionsbolaget Splay. De hjälper med det personliga, kreativa, administrativa och juridiska.

– Jag vet inte precis vad det finns för lagar, så det är bra att ha stöd av Splay. Dessutom hjälper de med videoidéer när jag har slut på dem.

Det här är fjärde gången som evenemanget Tubecon ordnas, och tredje gången som Böckerman är med. År 2015 hade hon bara hållit på med Youtube i några månader, men kammade hem priset för årets nykomling.

– Det bästa med Tubecon är att få träffa följare och andra youtubers.


Svårt slå igenom på finlandssvenska

Böckerman har en fördel gentemot vissa andra finlandssvenska vloggare. Hon är helt tvåspråkig och har hittills bara gjort videor på finska. Hon kastar in lite finska termer i den annars helt felfria svenskan.

– Mina följare vet nog att jag är finlandssvensk, och jag har frågat dem ifall de vill att jag gör en video på svenska. Jag vill ändå inte helt övergå till svenska, eftersom jag ändå bor i Finland.

Böckerman förklarar att den finländska Youtubescenen och konventet Tubecon går helt på finska. De flesta följare och kollegor är finskspråkiga. Själv tittar hon ändå mest rikssvenska youtubers såsom Therese Lindgren, Jon Olsson och Tomas Sekelius.

– Jag tittar mest på svenska, men också en del finska. Jag vill inte ändå titta så mycket på mina vänners videor eftersom jag vill se mina vänner med egna ögon.


Berättar öppet om sitt vardagsliv

Böckerman har en livsstilskanal med mycket så kallade my day-videor, alltså som dagboksinlägg i videoformat.

– Jag berättar öppet och personligt. Jag spelar aldrig någon roll, utan är helt mig själv.

Utanför Youtube är hon en minderårig merkonomstudent som brinner för idrott. Fem långa skoldagar, åtta träningspass och Youtube ingår i hennes vecka. Hon är vid det här läget van vid högt tempo och få andningshål.

– Jag har en egen tränare som hjälper mig, och lärarna är förstående. De vet vad jag håller på med och låter mig ta ledigt när jag behöver. Youtube är ett jobb. Dessutom är jag perfektionist och stressar väldigt mycket, vilket inte alltid är så bra.

Böckerman får nästan alltid frågan om varför just hon har blivit så populär. Hon har svårt att sätta fingret på någon enskild framgångsfaktor.

– Jag berättar öppet, är rolig, och har bra kontakt med kameran och tittarna. Jag kan både skratta och gråta framför kameran. Därför tror jag att följarna får ett bra grepp om vem jag är.


”På vintern kastar de snöbollar och på sommaren ägg”

Böckerman berättar att hennes vardag är rätt inrutad med många aktiviteter där hon är ensam. Youtube är ett sätt att få kontakt med fler människor, och inspirera dem till en sundare livsstil. Hon hoppas att allt fler ungdomar väljer idrott framför tonårens hälsovådligare frestelser.

Det är följarnas stöd och feedback som motiverar Böckerman, trots att den ibland är både huvudlös och elak. Hatet går i perioder, men hon skonas aldrig helt och hållet.

– Man ska inte läsa de elaka kommentarerna. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Man vänjer sig, men jag är ju också människa.

Fastän Böckerman själv är minderårig, har hon flest följare i åldern 18–24. Hon spräcker mina fördomar och menar att det är de yngre som syns och hörs mest, både i kommentarsfältet och här på Tubecon. Böckerman är noggrann med att aldrig filma så hemkvarteren syns, men många har ändå listat ut var hon bor.

– På vintern kastar de snöbollar och på sommaren ägg. Det finns också de som bara är nyfikna, men jag har sagt tydligt till mina följare att jag inte vill att de kommer till mitt hem.

Hon sminkar eller klär sällan upp sig bara för att gå utanför huset, men visst snurrar ständigt tankar om att hon kan vara iakttagen.

– Jag kan känna mig skraj över vem som tittar på mig och kan inte bete mig hur som helst.

Splay, familjen och vännerna ger henne det stöd hon behöver, men det finns också de som söker sig till hennes sällskap bara för att hon är känd.

– Jag har ärligt talat inte så många vänner, det räcker med fem goda.


Vill tävla i fitness

Böckerman har uppnått sin drömkarriär och hoppas på att få hålla på med Youtube och sociala medier i kombination med idrott så länge det bara går. Just nu är hon taggad på att nytt projekt, som kräver disciplin och stora uppoffringar.

– Jag vill tävla i fitness. Det är en gren som delar åsikterna, men jag är förvånad över hur lite negativa kommentarer jag har fått. Mina följare har varit uppmuntrande.

Böckerman har en stark grund: en tragiskt avslutad gymnastkarriär, lite friidrott och har de senaste åren fokuserat på gymmet. Hennes plan är att delta i sin första tävling år 2019, alltså som 19-åring.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan