Vad ställs in och varför?

Lokmannaförbundets arbetsnedläggelse inleds klockan 18 på måndag, varefter alla tåg utom de som går till och från Ryssland ställs in. Lokförarna återvänder till jobbet natten mellan tisdag och onsdag.

Demonstrationen är en protest mot regeringens beslut att öppna upp persontrafiken på järnvägarna för konkurrens.

Vem lider mest?

Pendlarna i huvudstadsregionen drabbas mest, för närtågen har kring 200 000 passagerare per dag. Helsingforsregionens trafik kan sätta in bara ett fåtal extra bussar för att lappa bortfallet.

Buss, taxi, cykel, samåkning

Bussbolagen är beredda att sätta in fler avgångar för att ersätta de inställda fjärrtågen. Även taxicentralerna runt om i landet sätter alla bilar i trafik.

Sami Luoma, chef för styrenheten för vägtrafik på Vägverket, rekommenderar att folk bryter sina rutiner på måndag kväll och på tisdag.

– I mån av möjlighet är det värt att fundera på samåkning, cykling eller att distansjobba, säger han.

Undvik trafiktoppar

Om man kör egen bil är det bäst att göra det utanför de värsta trafiktopparna, för rusningstiderna i huvudstadsregionen kan bli jobbigare än vanligt.

Det kan också vara jobbigt att få en taxi. Taxiförbundets ordförande Kai Andersson säger att man kan underlätta det genom att beställa bilen på förhand.

Varken Luoma eller Andersson tror dock tågstoppet medför någon större katastrof.

– Tidigare erfarenheter visar att folk är ganska bra på att förbereda sig på dylika situationer genom distansjobb, köra egen bil och med andra lösningar, säger Andersson.

– Stoppet för två år sedan fick mindre verkningar än väntat, trots att både bussar, spårvagnar och metro stod då. Folk hittar på andra lösningar, säger Luoma.

Hur länge pågår det?

Även om arbetsnedläggelsen tar slut vid midnatt natten till onsdag kan det ändå förekomma störningar i tågtrafiken ännu på onsdag. Det är inte sagt att alla tågen är där de ska vara när trafiken återupptas.

Var får man information om tågen?

– Man ska följa med våra informationskanaler på VR:s webbplats, Twitter och Facebook. Där finns den färskaste informationen, säger VR:s kommunikationsexpert Jenni Vuorio.