NyhetsbildZoom
Blixt i Helsingfors. Foto: Timo Jaakonaho

Stor förödelse i stormens fotspår

FNB -
Lördagskvällens storm orsakade skador av sällsynt omfattning som sysselsatte räddningsmyndigheterna sent in på söndag kväll.

På de områden där åskvädret slog till registrerades 746 uppdrag inom ett dygn.

Träd föll över vägar och takplåtar. Uteserveringar och byggställningar slets loss eller vräktes omkull av vinden och stora publikevenemang fick avbrytas tillfälligt.

– På 2010-talet har vi inte haft lika många uppdrag på ett dygn tidigare, säger forskningschef Esa Kokki på Räddningsinstitutet.

I Helsingfors skadades en elvaårig pojke lindrigt av grenarna på ett fallande träd men några andra personskador var inte kända.

Räddningsmyndigheterna uppmanar alla att fortfarande vara försiktiga om de rör sig till exempel i Helsingfors parkområden. Om man upptäcker träd som hotar att falla och utgör en fara kan man ringa nödnumret.

Vid 20-tiden på söndagskvällen var närmare 3 000 hushåll fortfarande utan el. När läget på lördagen var som värst sträckte sig strömavbrotten till närmare 50 000 hushåll.

Tak slets loss

Stormen orsakade stor förödelse bland annat i Kymmenedalen. Bilar och hus hamnade under fallande träd, blixten antände en sommarstuga och taket på ett skolhus slets loss.

Till de värst drabbade orterna hörde Itis, där vinden bröt loss taken på två radhus.

Atte Savelainen hjälpte sina grannar med röjningen under söndagen.

– Taket som slets loss flög över grannhuset och landade på vägen. På den 40–50 meter långa färden drog det med sig skorstenen och gatubelysning, säger Savelainen.

Han berättar att det regnade in i en del av bostäderna.

– Vi täcker tillfälligt bostäderna med plast. Det blir säkert aktuellt att evakuera när taken ska monteras och isoleringen ska torkas. I den första stormen regnade det tio millimeter vatten och på natten lika mycket till.

De ekonomiska skadorna väntas bli stora, säger jourhavande chefen Ilpo Tolonen på Kymmenedalens räddningsverk.

– Ovädret ställde till med överraskande mycket skada. Vi har haft fruktansvärda mängder med jobb. Man sover sött i natt.

Köer till nödcentralerna

Åskstormen ledde till att nödcentralerna i Kervo och Kuopio blev nerringda på lördagen. I Kervo fick man 2 500 samtal mellan klockan 18 och midnatt, vilket var nästan dubbelt så många som helgen innan.

– Det hetsigaste skedet pågick i tre timmar. När det var som värst hade vi 300 samtal i kö, säger nödcentralens biträdande chef Jarmo Laurila.

Östra Nyland fick de flesta blixtarna

Under ovädret registrerades omkring 6 300 markblixtar. Häftigast var blixtfrekvensen i de östra delarna av Nyland. Mest regn föll det i Kymmenedalen: vid väderstationen Kotka Rankö uppmättes cirka 42 millimeter på ett dygn.

Den kraftigaste stormbyn på lands uppmättes i Kajsaniemi i Helsingfors: 29,6 meter i sekunden. Till havs utanför Helsingfors var den kraftigaste byn 32,5 meter i sekunden.

Stormen landsteg i sydvästra Finland vid 17.30-tiden på lördagen och drog vidare över ryska gränsen efter midnatt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan