Enligt färsk statistik från Teaterinfo Finland som årligen samlar in publiksiffror över landets teatrar hade Wasa Teater ett strålande publikår i fjol. Sett till institutionsteatrarna i Svenskfinland är Wasa Teater störst med fjolårets publiksiffror.

– Det finns många faktorer som har lett till den här situationen, men det här visar att Wasa Teater fyller en viktig funktion i Österbotten och Finland. Några orsaker till de goda publiksiffrorna är givetvis det vi hade på stora scenen under året, "Pleppo Två - Vi mårar åpå" och "Pippi Långstrump", säger teaterchef Åsa Salvesen.

Publikmängden sjönk på de finlandssvenska teatrarna i fjol jämfört med 2015, medan Wasa Teaters publikmängd ökade.

De produktioner som drog mest publik till Wasa Teater var "Pleppo Två! – Vi mårar åpå" och "Pippi Långstrump".

– Vi har medvetet satsat på gästspel, både inhemska och utländska. Utöver det har vi haft många olika typer av andra publika evenemang som gör att publiken hittar till oss och vi till dem genom bl.a. teaterworkshops och sagostunder. Det är också viktigt att komma ihåg att våra publiksiffror är beroende av vad andra teatrar just då spelar, det påverkar vår verksamhet. Det finns helt enkelt inga garantier, varje år kan se annorlunda ut från det föregående, säger Salvesen.

Under perioden januari - maj i år har Wasa Teater haft drygt 20 procent mer publik än under samma period i fjol.

Sett enbart till publiksiffror var turnerande teatergruppen Taimine störst en publik på 44 800 besökare.

Stora förändringar under kommande renoveringen

Inför Wasa Teaters 100-års jubileum kommer teatern att renoveras med start i maj nästa år. Några av de stora förändringarna i och med renoveringen är att stora scenens salong får fler sittplatser och scentekniken förnyas. I entréplan kommer en ny restaurang att öppnas och bakom kulisserna kommer ett nytt lager att möjliggöra optimering av repertoaren.

– Genom renoveringen vill vi skapa ett ännu öppnare och mer inbjudande teaterhus där vi i framtiden bättre kan bemöta en växande publik och dess önskemål, säger Salvesen.

Medan renoveringen pågår kommer Wasa Teater att sätta upp sin repertoar på scenerna i kulturskafferiet Ritz och i ungdomslokalen i Smedsby.

Artikeln ändrad 17.8 2017 klockan 09.28: Wasa Teater var i fjol den största institutionsteatern i Svenskfinland. Sett enbart utgående från publiksiffror var den turnerande teatergruppen Taimine störst med sina 44 800 besökare.