– Nu har vi en stor hög viktiga frågor på bordet och inom regeringen ska vi diskutera hur de ska prioriteras. Rörelsemariginalen är ganska snäv, säger finansminister Petteri Orpo (Saml)

Efter att förhandlingarna med ministerierna avslutats möttes den så kallade regeringstrion, alltså förutom Orpo statsminister Juha Sipilä (C) och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (NA) för en första budgetgenomgång.

I offentligheten har det spekulerats kring att bland annat den så kallade solidaritetsskatten och andra skattelösningar kan skapa en intern dragkamp i regeringen. Men Orpo verkar inte alltför oroad.

– Jag ser ingen dramatik här. I skattefrågorna tycks det inte handla om särskilt stora meningsskillnader. Vi hittar nog en lösning.

– De största utmaningarna hänger ihop med utgifterna. Jag håller hårt fast vid målet att skuldsättningstakten inte ska öka.

Regeringen har sina egentliga budgetförhandlingar om nästa års budget under de sista dagarna i augusti. Hela statsbudgeten har en storlek på cirka 55 miljarder euro.