Abdelbaki Es Satty bodde i staden Ripoll och står nu i fokus i utredningen. De som kände honom beskriver honom som en religiös man. Inför attacken ska han ha bett om ledigt från moskén i Cambrils för att återvända hem till Marocko för att sköta personliga ärenden.

– På tisdagsmorgonen sade han att han åker på semester till Marocko, säger Nordeen el Haji som bott med Satty.

Det är oklart om Satty längre är vid liv. Han kan ha dött i samband med explosionen i Alcanar i onsdags. Terrorcellen antas ha försökt tillverka bomber i byggnaden. Explosionen inträffade bara en dag innan bilattackerna.

På grund av explosionen tvingades terroristerna sannolikt ändra sina planer. Lösningen blev att använda bilar för attackerna.

– De förberedde en eller flera attacker i Barcelona och explosionen i Alcanar satte stopp för det här, för de hade inte längre förutsättningar för en mer omfattande attack, säger Josep Lluis Trapero vid polisen i Katalonien.

Radikaliserades i fängelset?

Tidningen El Mundo skriver att Satty suttit i fängelse och släppts på fri fot 2012. I fängelset ska han ha bekantat sig med Rachid Aglif som dömts till ett 18-årigt fängelsestraff för bombdåden i Madrid 2004. I attackerna som riktades mot tåg dog 191 personer.

Alla medlemmar i terrorcellen hade kopplingar till staden Ripoll där Satty jobbade sedan han frigivits. Han misstänks ha radikaliserat de unga männen som utförde attackerna.

En invånare i samma grannskap säger att Satty alltid betedde sig korrekt på offentliga platser. En annan granne beskriver honom som extremt religiös.

Polisen jagar nu den 22-årige Younes Abouyaaqoub som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona. Släktingarna beskyller imamen för att ha radikaliserat honom och hans bror, Houssein.

– Younes och Housseiun började radikaliseras under de par senaste åren på grund av den här imamen, säger en släkting.

Terrordåden i Spanien

  • Minst 14 personer dödades och över 130 skadades vid attackerna i Barcelona och Cambrils.
  • Vid 17-tiden på torsdagen lokal tid kördes en skåpbil ned längs turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades. Bilen körde mer än 500 meter innan det tog stopp och föraren flydde. En 22-årig man, född i Marocko, har pekats ut som förare av bilen och är fortfarande på fri fot.
  • Åtta timmar efter attacken i Barcelona kördes en Audi A3 in i fotgängarna på strandpromenaden i Cambrils, omkring 120 kilometer söder om Barcelona. Minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled. De fem misstänkta terroristerna sköts ihjäl av polis. Männen bar bombbälten, som senare visade sig vara falska.
  • Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig båda dåden, men det har hittills inte kommit fram några uppgifter som stödjer påståendet. Polisen misstänker att minst tolv personer varit inblandade i planeringen av attackerna. Två av dem tros ha dött i en explosion i ett hus i staden Alcanar i onsdags. Där har polisen hittat omkring 120 gasbehållare. Polisen misstänker att de terroristerna planerade en större attack.