Enligt tidningen Taloussanomat var det Skatteförvaltningen som lämnade in ansökan om konkurs.

Samma tingsrätt godkände i april att Seppälä Oy och dotterbolaget Seppälä Finland företagssaneras. Saneringsbehovet grundade sig på att bolagen riskerade att tappa sin betalförmåga. Bolagets affärsverksamhet har redan i flera år gått med förlust.

– Vi har försökt få finansiering, men vår likviditet är så svag att vi på detta sätt försöker stabilisera vår verksamhet, sade Seppäläs ägare och vd Eveliina Melentjeff till FNB i april.

I samband med saneringen var tanken att Seppäläs affärsnätverk skulle halveras och att man skulle minska personalen. Då saneringen inleddes hade Seppälä 78 butiker och allt som allt 430 anställda. Enligt klädkedjans webbsida hade Seppälä 57 affärer i Finland på måndagen. En av dem finns i Vasa centrum.


Traditionell klädkedja i den finländska gatubilden

Seppäläs vd sade till FNB i april att det finns många orsaker till att det gått dåligt för den traditionella finländska klädkedjan.

– Konkurrensen har blivit hårdare, men modehandeln har inte vuxit på flera år. Vårt arbete med varumärket har kanske inte följt med tidens tand tillräckligt bra, vi har inte förnyats i den takt som vi borde ha gjort det.

Seppälä har varit en del av den finländska gatubilden i flera decennier. Klädkedjan grundades år 1930. Då öppnade Edvard Seppälä en affär i Kouvola, med namnet Vaatetus ja Lyhyttavaraliike Velj. Seppälä.

Nuvarande Seppälä köptes av Melentjeff och hennes make av Stockmann år 2015. Stockmann-koncernen hade å sin sida köpt klädkedjan år 1988.