Mikrofonberget vid Politigården i Köpenhamn vittnar om ett enormt pressuppbåd långt innan vice polisinspektör Jens Møller Jensen är på plats för att berätta om dna-träffen och läget i det internationellt uppmärksammade ubåtsfallet. När dna-träffen var ett faktum spreds nyheten snabbt med stora rubriker på många nyhetssajter.

– Jag vill börja med att uttrycka mitt största medlidande för Kim Walls anhöriga, som jag i natt gav det definitiva beskedet att vi nu har en träff mellan Kim Wall och torson som hittats, säger Jens Møller.

Obduktionen beskrivs som komplicerad och när den var avklarad visade dna-analysen att kroppsdelen som hittades utanför Amagers sydvästkust är Kim Walls kvarlevor.

– För oss är det här naturligtvis ett relativt stort genombrott i utredningen.

Trots att ubåten sjönk och fylldes med 38 000 liter vatten har blodspår säkrats. Förutom torson gav alltså blodet också en träff i dna-analysen som jämfördes med Kim Walls hårborste och tandborste.

– Vi har inga kommentarer om ytterligare fynd, säger Jens Møller.

Skador på kroppen

Torson har skador som kan tyda på att någon medvetet försökt få kroppen att inte lyfta och börja flyta på vattnet, enligt Köpenhamnspolisen.

– På kroppen har det också fästs metall, förmodligen för att säkra att kroppen skulle sjunka, säger han.

Att kroppen stympats med avsikt har Köpenhamnspolisen sagt tidigare i veckan. Ubåtsägaren Peter Madsen, som häktats misstänkt för att ha vållat Kim Walls död, sägs vara "lättad" över identifieringen.

– Min klient och jag är mycket till freds med att fyndet som polisen gjort har kunnat identifieras. Den delen av utredningen är nu på plats, och det är han mycket lättad över, säger Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark till danska nyhetsbyrån Ritzau.

På frågan om hur hennes klient kan vara lättad över att Kim Walls kropp har hittats svarar hon:

– Han har ingen annan önskan än att det här blir uppklarat och sanningen kommer fram. Det är fortfarande i min klients största intresse och hans önskan.

Vid häktningsförhandlingen gav Peter Madsen förklaringen att Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten och att han sedan "begravde" henne till sjöss.

Dykare letar

Sökpådraget efter resterande kroppsdelar fortsätter och det är framför allt danska Beredskapsstyrelsen som står för insatsen – det handlar om tio dykare ute till sjöss och ungefär lika mycket personal som rör sig längs stränderna.

Dödsorsaken är ännu okänd och motiv är inget som polisen vill spekulera om.

– Nu ska rättsmedicinarna påbörja ett större utredningsarbete och beskriva resultatet från obduktionen, så vi får vänta och se, säger Jens Møller.

Kim Wall

  • Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborg. Hon har bland annat studerat journalistik och internationella relationer på Columbia University i New York.
  • Hon har arbetat för flera internationella tidningar, som The Guardian, New York Times och South China Morning Post.
  • Hon har rapporterat från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Hennes arbeten om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.
  • Hon var baserad i Kina och New York.

Peter Madsen

  • Peter Madsen, född 1971, är en dansk uppfinnare och entreprenör. Han har gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.
  • Redan som liten började han göra egna bränsleexperiment för att kunna göra raketer. Senare inledde han ingenjörsstudier, men hoppade av när han kunde tillräckligt för att bygga raketer och ubåtar. Han började också en svetsarutbildning, men slutade när han lärt sig det han behövde.
  • 2008 inledde han ett samarbete med arkitekten Kristian von Bengtson, som arbetat för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Under de första sex åren utvecklade de flera raketer tillsammans, men sedan blev de ovänner. Båda fortsatte med raketbyggandet i konkurrerande projekt, vilket i danska medier beskrivs som en egen dansk rymdkapplöpning.
  • Peter Madsens stora mål är en resa 100 kilometer ut i rymden med egen raket, som han utvecklat i sitt eget rymdlaboratorium RML Spacelab på Refshaleøen i Köpenhamn.
  • Den aktuella ubåten, UC3 Nautilus, byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen. Det tog tre år att färdigställa ubåten, som sjösattes 2008.