Den amerikanska Rysslandsforskaren Regina Smyth säger att den här tolkningen passar Kreml – som räknar med att Putin får 70 procent av rösterna och att valdeltagandet blir över 70 procent.

– 70 procent av rösterna är ett lätt mål, men när det gäller valivern blir det svårare. Men det är viktigt eftersom sjunkande valdeltagande i Ryssland anses vara ett tecken på ökat missnöje, säger Smyth som arbetar vid Indianas universitet.

Hon säger att Putin kan stå inför större problem än väntat. Även om Rysslands ekonomi har återhämtat sig från bottennivån så är den fortfarande svagare än inför valet 2012.

Strategin att lyfta presidentens anseende genom utrikespolitiska framgångar fungerar inte heller så bra som tidigare. Smyth säger att nationalstoltheten och tilltron till Putin som en internationell ledare inte har ökat i Ryssland sedan annekteringen av Krim.

Oppositionen kan knappast utmana

Programchefen Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet uppskattar i en färsk kommentar att bristen på utrikespolitiska framgångar och nya löften kan vända debatten i valkampanjen till inrikespolitiska frågor. Det kan medföra problem för Putin.

– Jag tycker det är en bra analys, säger professor Margarita Balmaceda vid det amerikanska universitet Seton Hall.

Balmaceda säger att det var meningen att den ryska inblandningen i Syrien skulle stärka Putins internationella ställning, men att resultatet av den ryska politiken blivit oklart. Trots det räknar hon inte med någon ordentlig landomfattande utmanare för Putin.

– Oppositionen kommer att ha mycket stora svårigheter att organisera sig, uppskattar Balmaceda.

Inget hopp om bättre USA-relationer

I och med att uppmärksamheten vänds till inrikespolitiken räknar Smyth med att Putins administration kommer att bli mer aktiv och försöka visa att man lyssnar på folket och förstår medborgarnas problem.

– Eller att man till och med börjar tolerera demonstrationer så länge de inte är riktade direkt mot styret, säger Smyth.

USA:s president Donald Trump har varit en stor utrikespolitisk besvikelse för Moskva. Kreml räknade med att han skulle vara villig till kompromisser och överenskommelser, men de väntade utrikespolitiska segrarna för Putin uteblev.

Professor Balmeceda säger att Trump-administrationen inte ens agerar för att förbättra relationerna på grund av de olika utredningarna om rysk inblandning i presidentvalet.

– Politiska (Rysslands-) initiativ klarar sig inte eftersom de inte tas på allvar. Jag anser det inte sannolikt att relationerna förbättras under den nära framtiden, säger Balmaceda.