Rätt att drömma, rätt att vara den du är. Det är temat för årets skolfred som utlystes på torsdagen. I Smedsby skolcentrum samlades tusen elever för att se skolfreden utlysas på svenska och finska.

– Det är roligt att skolfreden ordnas för både finska och svenska elever tillsammans. Vi har nästan aldrig kontakt, säger Frida Högholm som går i Korsholms gymnasium för tredje året.

Hon får medhåll av Joanna Prinkkilä från Mustasaaren keskuskoulu.

– Vi kunde göra mer tillsammans, säger Prinkkilä som går i nian.


När gymnasisterna Frida Högholm och Jenna Lerbacka drömmer om en bra skola blir listan lång.

– En bra skola är trygg. Det ska finnas många valmöjligheter och skolan får inte begränsa framtiden. Vi vill ha lärare som bryr sig om sitt ämne och sina elever, säger Lerbacka.

– I en bra skola respekterar alla varandra. I en bra skola är lärarna också högutbildade, säger Högholm.

Det är en lång lista att jobba med.

– Det är tufft. Men vi spenderar mycket tid här. Därför är det viktigt att vi trivs, säger Högholm.

Zoom

En salut för skolfreden! Foto: Mikael Nybacka


För första gången samlades hela Smedsby skolcentrum för att gemensamt utlysa skolfreden.

– Vi tycker att det passar bra nu när Finland fyller 100 år. Tidigare har skolfreden utlysts i varje enskild skola, säger rektor Lena Sjöholm-Fahllund från Smedsby-Böle skola.

Skolfreden för hela landet utlystes i Helsingfors på torsdagsförmiddagen. Många skolor valde att ordna egna evenemang. I till exempel Vasa övningsskola samlades alla elever från förskolan till gymnasiet för att skicka iväg stora ballonger fyllda med elevernas och studerandenas drömmar om skolan.