Zucchinisäsongen börjar på högsommaren, men som med de flesta grönsaker så har den kalla sommaren lett till att även zucchinin är lite sen. Zucchini påminner lite om gurka, men eftersom den är fastare i konsistensen så lämpar den sig utmärkt i matlagning. Grönsaken är mycket versatil och går använda på tiotals olika sätt. För ett par år sedan blev zucchinipastan, ­zoodles, mycket populär, men zucchinin passar även i gratänger, pajer, i sallad, fylld eller helt rå. Zucchini serveras som en grönsak men eftersom den kommer från en blomma så är zucchini rent tekniskt en frukt. Blomman är utsökt i sig själv och en riktig delikatess då den friterats.

Zoom

Gör nudlar på zucchini och servera med en krämig avokadopesto. Foto: Sofie Sergelius


ZOODLES MED AVOKADOPESTO

400 g kycklingfilé
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm chiliflingor
1 avokado
30 g basilika
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
25 g parmesan
2 krm salt
1 krm svartpeppar
800 g zucchini
10 körsbärstomater
1 msk pinjefrön

Hetta upp en stekpanna och stek kycklingfiléerna på medelvärme i smör, 5 minuter per sida . Smaksätt med salt, peppar och chiliflingor.
Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingfilén för att kontrollera att kycklingen är genomstekt. Skär i tärningar när den är färdig och ställ åt sidan.
Skala avokadon och ta bort kärnan. Lägg avokado, basilika, olivolja, vitlök, parmesan, salt och peppar i en matberedare och kör i ett par minuter till en slät massa.
Använd en spiraliserare, mandolin eller spaghettiskärare för att göra nudlar av zucchinin.
Tvätta och halvera körsbärs­tomaterna.
Hetta upp en stekpanna och rosta pinjefröna i ett par minuter på medelvärme utan tillsatt fett.
Koka zucchininudlarna högst i 2 minuter. Sila och salta enligt smak.
Rör ihop zucchininudlarna med avokadopeston och toppa med den stekta kycklingen och pinjenötterna.

Zoom

Zucchinibiffar med inspiration från Grekland. Foto: Sofie Sergelius


ZUCCHINIBIFFAR MED MYNTA
800 g zucchini
3 ägg
200 g fetaost
250 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl hackad mynta
2 msk basilika
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Riv zucchinin grovt med ett rivjärn, lägg i en sil eller ett durkslag och låt extra vätska rinna av i 20 minuter.
Lägg den silade zucchinin i en stor beredningsskål. Tillsätt ägg, smulad feta, vetemjöl, bakpulver, mynta, basilika, salt och svartpeppar. Rör till en klibbig smet.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och två matskedar stora klickar av smeten i den varma stekpannan. Tryck på smeten med en stekspade så att biffarna blir kring en centimeter tjocka. Stek biffarna i etapper, och se till att stekpannan inte blir för full. Stek på medelvärme 3–4 minuter per sida.
Servera biffarna varma med en gräddfilssås eller tzatziki.

Zoom

Fiori di Zucca fritti; friterade zucchiniblommor är en delikatess. Foto: Sofie Sergelius


FRITERADE ZUCCHINIBLOMMOR
12 zucchiniblommor
1 liter rypsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
0.33 dl ljust öl
1 msk flingsalt

Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp till 180 grader.
Placera flera hushållspappersark på en tallrik.
Vispa ihop vetemjölet med ölen och tillsätt saltet. Vispa inte för mycket eftersom smeten då kan tappa sin luftighet.
Doppa blommorna försiktigt en i taget i frityrsmeten och låt överlopps smet rinna av. Fritera blommorna i etapper i 3 minuter, 1,5 minuter per sida. Det får inte bli för fullt i kastrullen.
Ta upp blommorna ur oljan med en hålslev och lägg dem på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av. Se till att byta hushållspappers­arken då de är våta av olja.
Flytta de avrunna blommorna till en annan tallrik och strö över flingsaltet. Servera blommorna genast.

Zoom

Gör mjuka och fylliga brownies med hjälp av riven zucchini. Foto: Sofie Sergelius


ZUCCHINIBROWNIES
250 g zucchini
100 g smält smör
4 msk äppelmos
1 ägg
1 dl farinsocker
2 krm vaniljpulver
1,5 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader.
Riv zucchinin med ett riktigt fint rivjärn, det ska se ut som puré då det är färdigt rivet. Blanda ihop smält smör, äppelmos, ägg och farinsocker med zucchinin och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en 20 x 30 cm stor ugnsform och häll smeten på pappret. Använd en slickepott för att jämna till ytan.
Grädda på ugnens mellersta fals i 30 minuter. Degen kommer att se lös ut då den kommer ut ur ugnen, men stelnar då den får vila i rumstemperatur. Låt stå i 30 minuter innan du skär kakan i 12 bitar.

Tips

  • Glutenfria brownies: byt ut vetemjöl mot mandelmjöl.
  • Äggfria brownies: byt ut ägget mot en mosad banan.
  • Mjölkfria brownies: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Sockerfria brownies: byt ut farinsocker mot en tesked sötningsmedel.


Se fler recept, bloggar och artiklar om mat på vår matsajt foodly.fi!