I slutet av september tar Vasa stad i bruk den elektroniska egenvårdstjänsten. Genom tjänsten kan Vasaborna få information om sjukdomar och handledning i egenvården av långtidssjukdomar. Tjänsten erbjuder exempelvis videoklipp som visar hur man mäter blodtrycket hemma.

– Vi önskar att kommuninvånarna allt mer skulle sköta om sig själva. Flera långtidssjukdomar kunde till och med undvikas genom goda levnadssätt eller åtminstone skulle det gå att fördröja deras utbrytande, säger överläkare Leena Kettunen från öppenhälsovården i Vasa stad.

Egenvårdstjänsten riktar sig till alla invånare men användningen av tjänsten rekommenderas i synnerhet åt patienter som redan konstaterats ha en långtidssjukdom.

– Patienter som diagnosticerats med en sjukdom får under en kort tid mycket information om sjukdomen och vårddirektiv. Uppgiften om sjukdomen samt det därpå följande informationsflödet kan göra att, informationen inte hinner intas ordentligt. I detta fall erbjuder egenvårdstjänsten god hjälp. Från tjänsten hittas sjukdomsspecifika hemvårdsinstruktioner, som kan ses i hemmets lugn, säger utvecklingsplanerare Camilla Mäkinen.


Elektroniska träningsprogram

Vasa stad har redan under ett par års tid erbjudit kommuninvånarna elektronisk hälsogranskning. I den elektroniska hälsogranskningen får användaren av tjänsten reda på hur levnadsvanorna påverkar den uppskattade livslängden och risken att insjukna i sjukdomar. Genom programmet kan användaren även anmäla sig till elektroniska träningsprogram, som ger stöd för att förbättra levnadsvanorna.

– Det lönar sig för alla vuxna att utföra den elektroniska hälsogranskningen och fästa vikt vid den egna livskvaliteten. Kommuninvånarna får information om ett gott välbefinnande och samtidigt får vi allmänna uppgifter om Vasabornas levnadssätt, säger Kettunen.