Storolycksövningen Sommarö som arrangerades förra veckan av Västra Finlands sjöbevakningssektion gav myndigheterna och de frivilliga organisationerna mycket att tänka på när det gäller framtida övningar och eventuella verkliga situationer. Flera berömde övningen och tyckte att den var den bästa och mångsidigaste övningen de medverkat i, uppger sjöräddningscentralen i Åbo i ett pressmeddelande.

Övningen pågick en hel dag ombord på passagerarfartyget Wasa Express och bevakningsfartyget Uisko. Det var studerande från Vamia som agerade passagerare som skulle evakueras.

Samtliga över 100 studerande blev räddade före halv sex på kvällen från Wasa Express, de närliggande öarna och skären samt ur räddningsflottorna.

Alla organisationer upptäckte något de kan utveckla i sin egen verksamhet.

– Övningen skulle vara dålig om man inte kunde hitta på något som kan utvecklas vidare, säger räddningschefen Krister Fogelberg från Österbottens räddningsverk.

Under ett utvärderingsmöte efter övningen kom det fram flera utvecklingsförslag. Bland annat var informationsöverföringen mellan olika aktörer ibland svagt och otydligt. Såväl VHF-frekvenserna som Virve-radiorna blev överbelastade, vilket gjorde det svårt att få meddelandena fram och gjorde räddningsenheterna omedvetna om vad som händer.

Sammanlagt deltog närmare 500 personer i övningen.