– I den avgörande omröstningen i november tänker jag rösta för det förslag som Finlands och Islands delegationer gjort tillsammans, säger hon.

Lundberg kritiserades av flera politiker i går efter beskedet om att hon röstat mot finskan under ett möte på Island. Avsikten med initiativet var att möjliggöra bland annat finländska och isländska riksdagsledamöter kan lämna in initiativ på sina modersmål.

– Jag är verkligen besviken. Finlands delegation föreslog Lundberg som president för Nordiska rådet och vi kunde aldrig föreställa oss att hon skulle vända sig mot den finska delegationens initiativ. Lundbergs agerande är verkligen beklagligt och främjar inte goda språkrelationer i vare sig Norden eller Finland, sade till exempel Maarit Feldt-Ranta i ett pressmeddelande på torsdagen.

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson som var med om att köra fram Britt Lundberg som president för Nordiska rådet sade att hon är mycket överraskad.

– Jag förstår inte den här situationen. Jag trodde att vi i den finska delegationen var överens om att Finland kör den här linjen, sade hon.