Det höghus på Teirgatan 1 som eldhärjades natten till lördag kommer troligen inte att vara beboeligt på flera månader. Det fick invånare höra av räddningsverket då de under lördag eftermiddag fick möjlighet att besöka sina hem.

Fyra lägenheter har brandhärjats och en stor del av övriga bostäder har vattenskador. Så gott som hela yttertaket fick rivas upp under släckningsarbetet.

Dessutom uppskattade sanerare på plats på lördag eftermiddag att fasaden måste rivas i alla fall delvis.

Det var klockan 3 natten till lördag som räddningsverket fick en anmälan om att ett konstigt sken syntes från en lägenhet i ett höghus på Teirgatan i Sunnanvik. Den som larmade tyckte sig även se lågor från byggnaden.

Det brann i en lägenhet på översta våningen i ett hus med åtta våningar, och innan brandkåren kom fram hade branden spridit sig till vindsvåningen.

Zoom

Foto: Fredrik Hällund



– När vi märkte att det inte var tryggt för de som bor i byggnaden att vara kvar så tömde vi den och evakuerade dem till den närliggande skolan, säger jourhavande chef på räddningsverket i Österbotten, Thomas Nyqvist.

Att arbeta med brand i ett flervåningshus är utmanande på flera sätt, berättar Nyqvist, lågorna sprids lättare med vinden på den höjden.

– Branden var kraftig och när röken började tryckas mot grannhuset bestämde vi oss för att evakuera det också, säger Nyqvist.

Totalt evakuerades 51 lägenheter och cirka 100 personer.

– Brandorsaken vet vi inte ännu, men den kommer att undersökas, säger Nyqvist.

I släckningsarbetet deltog fem enheter med deras utrustning.

– Det är inte riktigt varje dag man behöver en så stor omfattning av enheter och utrustning. Det var tur i oturen att ingen skadades värre, säger Nyqvist.

Under lördag förmiddag sökte sig många invånare från närområdet till Teirgatan för att se vad som hänt. En av dem är Sandviksbon Patrik Granfors.

– Jag känner folk som bor i huset men fick höra av gemensamma bekanta att de är på resa, säger Granfors.

Branden väcker också tankar om det egna hemmets säkerhet.

– Visst vaknar man till lite när något sådant här händer. Så här på hösten tänder man till exempel gärna ljus, och jag tänker nu att det nog är viktigt att hålla ett öga på dem, säger Granfors.

Enligt uppgifter från räddningsverket har två personer uppsökt sjukhuset för kontroll efter att ha drabbats av röksymptom. Ingen är allvarligt skadad.

Polisen gick på lördag eftermiddag ut med ett önskemål till personer som eventuellt har videoupptagningar eller bilder av eldsvådan att skicka dem till rikostorjunta.rannikko-pohjanmaa@poliisi.fi som stöd för utredningsarbetet.

Zoom

Många vasabor har sökt sig till platsen. Foto: Ari Sundberg



Under lördag eftermiddag fick invånare besöka sina bostäder för att hämta saker.