Utrikespolitikens huvudmål ska vara att hålla freden och uppehålla goda relationer i alla riktningar, sade Sannfinländarnas presidentkandidat Laura Huhtasaari om sin utrikespolitiska linje på lördagen.

– Vi måste föra en utrikespolitik där vi undviker alla militära konflikter och samarbetar bra bilateralt och multilateralt. Vi skyddar vår territoriella integritet och garanterar finländarnas välfärd och säkerhet, sade hon till FNB.

Huhtasaari talade under Sannfinländarnas partifullmäktigemöte i Helsingfors där hon utsågs till partiets presidentkandidat.

Huhtasaari upprepade sitt krav om ett EU-utträde, men vill inte skynda med en folkomröstning. Som ledare för utrikespolitiken skulle hon annars uppehålla de rådande utrikesrelationerna.

– Vi står mycket nära Sverige, och Finland vill ju ha ett så tätt försvarssamarbete med Sverige som möjligt. Vi har redan gjort mycket och Sverige är utan tvivel viktigt för oss och de nordiska länderna är viktiga för oss. Sedan har vi avtalen med britterna och USA och goda relationer till Ryssland.

Huhtasaari anser att den sittande presidenten Sauli Niinistös utrikespolitik har varit lyckad.

– Han har skött utrikespolitiken sakligt, och jag skulle fortsätta med samma sakliga politik.

Citerar Trump

Huhtasari sade att hon skulle skilja sig från Niinistö genom att utnyttja sin påverkningsmöjlighet till att föra fram EU-kritiska åsikter. Merparten av hennes tal handlade om EU- och invandringsfrågor – även om EU och inrikespolitik egentligen inte hör till presidentens uppgifter.

– Finland bör inte godkänna en obligatorisk mekanism för att fördela bördan från migrationen. Schengen har blivit föråldrat. Schengen borde avskaffas. Om det inte finns gränsbevakning vid gränserna så måste övervakningen ökas inom gränserna, sade hon i sitt tal.

Huhtasaari kallade även Parisavtalet om klimatförändringar för en katastrof. Hon tror att avtalet och höjda miljöskatter kommer att leda till att finländska löntagare inte längre kan leva på sina löner.

– Vi måste våga ställa finskt arbete först.

Huhtasaari sade att Finland inte bör godkänna ogynnsamma internationella avtal. Hon hänvisade till USA:s president Donald Trump i sitt tal.

– President Trump sade i sitt tal att alla ledare alltid måste tjäna sitt folk i första hand, och att nationalstaten är ett verktyg för att förbättra människors liv.

"Alltid aktiv så mycket jag hinner"

Huhtasaari har tidigare sagt att hon vill att presidenten ska få befogenheter att upplösa riksdagen och utlysa nyval. I dag kan presidenten utlysa nyval på initiativ från statsministern och efter att ha hört riksdagsgrupperna.

– Folket röstar på en person, som har möjlighet att ställa sig över partipolitiken. Tröskeln att upplösa riksdagen är naturligtvis hög, men så att vi har en ledare som säger det sista ordet.

Huhtasaari sade att hon inte kommer att minska sitt arbete i riksdagen under valkampanjen.

– Nej, jag är alltid aktiv överallt och så mycket jag hinner.

Hon uppger att hon kommer att föra sin kampanj i sociala medier och resa runt i landet för att träffa väljare. Målet är klart.

– Alltid då man ger sig in i en tävling måste målet vara att man gör det för att vinna.