Enligt försvarshögkvarteret Pentagon sänder det budskapet att president Donald Trump har "många militära alternativ."

– Han är ute på ett självmordsuppdrag, svarar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho.

Bombplan av modellen B-1B från Guam eskorterade av jaktflyg F-15C från Okinawa flög över vattnet längs Nordkoreas östra kust.

Enligt ett uttalande från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon var överflygningen det närmaste som amerikanskt stridsflyg varit diktaturen under 2000-talet.

"Det skickar ett tydligt budskap att presidenten har många militära alternativ för att besegra vilket hot som helst", heter det från Pentagons talesperson Dana White.

"Full av megalomani"

Bara någon halvtimme efter att uttalandet höll Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho sitt tal för FN:s generalförsamling. Han avfyrade en tirad av angrepp på USA:s president och kallade honom bland annat en "psykiskt störd person full av megalomani".

– Han är ute på ett självmordsuppdrag, sade utrikesministern.

Trump försöker att omvandla FN till ett "gangsternäste" där pengar respekteras och blodsutgjutelse sätter dagordningen. Pyongyang ska se till att Trump kommer möta konsekvenserna av sitt språkbruk, sade Ri Yong-Ho.

– Vårt ultimata mål är att etablera en maktbalans med USA.

Samtidigt har Trumps förolämpningar gjort det omöjligt för Nordkoreas robotar att inte "besöka det amerikanska fastlandet", hävdar Ri Yong-Ho. Nordkorea är bara några få steg från att vara en fullfjädrad kärnvapennation, enligt ministern, som tillade att sanktioner inte kommer att hjälpa det minsta.

Två miljoner fat

Samtidigt syns tecken i Nordkorea på att de hårda sanktionerna börjar ge effekt.

Från och med den 1 oktober börjar Kina begränsa exporten till grannlandet i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolutioner, meddelar handelsdepartementet enligt nyhetsbyråer i Peking.

Exporten av raffinerade petroleumprodukter – såsom bensin – får ett tak på två miljoner fat per år från och med 2018, enligt kommunikén. Försäljningen av råolja begränsas i FN-besluten till nuvarande nivåer.

Kina står för 90 procent av all handel med Nordkorea, men har på senare år varit ovilligt att offentliggöra några siffror. USA:s FN-diplomater har enligt nyhetsbyrån AFP beräknat att Kinas export ligger på 4 miljoner fat råolja och 4,5 miljoner fat raffinerade oljeprodukter per år.

Kan halveras

Även om det finns möjligheter till undantag i reglerna kan det därmed bli en halvering av handeln framöver.

Och det märks redan på gatorna i Nordkorea, enligt de ögonblicksbilder AFP:s källor i landet förmedlar. Bensinen prissätts i USA-dollar per kilo, och det har hittills i år fördubblats från 1 till 2 dollar.

– I går var priset 1:90, i dag är det 2 dollar, säger en mackanställd till AFP:s reporter i Pyongyang.

– Jag väntar mig att priset fortsätter uppåt.

Militären gynnad

Trafiken i huvudstaden har aldrig varit speciellt intensiv, men den beskrivs nu som allt glesare.

Dock har ingen utomstående bedömare lyckats bekräfta USA:s president Donald Trumps Twitterinlägg från förra helgen, där han skadeglatt lät påskina att sanktionerna biter rejält. "Långa bensinköer bildas nu i Nordkorea", skrev han. "Vad synd!"

Och oavsett hur det ser ut på gatorna gör Nordkoreaexperter bedömningen att den sista delen av samhället som skulle drabbas av åtstramningarna är just den omvärlden egentligen vill straffa – militären i allmänhet, och atomvapenprogrammet i synnerhet.