Merkel tvingas även se sig om efter nya koalitionspartners efter att socialdemokraterna, som gjorde ett svagt val, meddelat att de går i opposition.
De första vallokalsundersökningarna visar som väntat en klar ledning för konservativa CDU/CSU som får 33,5 procent av rösterna, men det är en tydlig tillbakagång jämfört med valet 2013 då resultatet blev 41,5 procent.

Socialdemokratiska SPD ser ut att göra ett katastrofval med endast kring 21 procent av rösterna. SPD:s vice partiledare Manuela Schwesig meddelade kort efter att prognoserna offentliggjorts att regeringssamarbetet med Merkels kristdemokrater nu upphör och att SPD går i opposition.

Högernationalistiska AfD ser ut att få 13 procent av rösterna och väljs därmed för första gången in i förbundsdagen. Partiet är nu Tysklands tredje största.
Liberala FDP ligger på 10 procent. De gröna och vänsterpartiet Die Linke får 9 procent var.

Chockerande och anmärkningsvärt

AfD:s toppkandidat Alexander Gauland säger att partiet ska motarbeta Merkel och "återta vårt land och vårt folk".

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.

Mats Karlsson är Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska Institutet i Sverige och säger att AfD:s frammarsch i tyska valet är överraskande.

– Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar. Partiet har gått från bara några procent av väljarstödet till att bli landets tredje största parti. Det är även första gången sedan 1960-talet som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger han till TT.

Få koalitionsalternativ

I och med att SPD går i opposition finns det få koalitionsalternativ kvar för Merkel. Kristdemokraterna ser ut att behöva minst två små partier för en stabil majoritet i förbundsdagen.
Regeringssamarbete med AfD är uteslutet och det samma gäller med största sannolikhet även Die Linke.

Då återstår en så kallad Jamaicakoalition (från partiernas färger svart-gul-grön) mellan kristdemokraterna, liberalerna och de gröna. Kristdemokraterna har lång erfarenhet av samarbete med liberalerna och även de gröna torde passa Merkel. Däremot råder det stora motsättningar mellan de gröna och liberalerna bland annat då det gäller den ekonomiska politiken.