Kallio tävlade i kraft av ett wildcard och hade hoppats ta sig in bland de tio bästa i toppklassen MotoGP, men var besviken bara i någon minut efter målgången i Alcaniz.

– Jag hade förstås gärna varit med bland de tio. Men jag slutade vara besviken då jag körde in i depån och såg minerna på KTM-stallets och mina egna mekanikers ansikten. De var mycket glada, säger Kallio i ett pressmeddelande.

Han inledde säsongen som testförare i KTM, men har gjort bra ifrån sig då han fått chansen i tävlingar – tre stycken hittills.

Spanjoren Marc Marquez vann loppet på sin Honda – hans femte seger för säsongen. Han är VM-etta med viss marginal efter att Andrea Dovizioso bara slutat sjua. De två låg jämsides i VM-toppen inför loppet. Vinnaren Marquez körde långt ifrån perfekt.

– Det kändes inte alls lika bra som på uppvärmningen. Mot slutet fick jag lite bättre känsla men inte ens i slutet av loppet var känslan den bästa möjliga, säger Marquez.

Han tog karriärens tredje MotoGP-seger i Alcaniz, Aragonien. Dessutom vann han på samma bana 2011, då i mellanklassen Moto2.

Patrik Pulkkinen fick nöja sig med en 29:e plats i den minsta klassen, Moto3.

4 av 18 deltävlingar återstår i de tre VM-serierna.