Nu har även republikansenatorn Susan Collins meddelat att hon motsätter sig det nyaste förslaget.

– Det här är helt enkelt inte rätt sätt att tackla den här svåra och komplicerade frågan som bör behandlas med eftertanke och på ett sätt som är rättvist för alla amerikaner, skrev Collins i ett pressmeddelande.

Collins är redan den tredje republikanska senatorn som meddelat att hon inte stöder förslaget. Tidigare har senatorerna Rand Paul och John McCain kommit med liknande uttalanden.

Republikanerna har 52 av de 100 sätena i USA:s senat.

Det så kallade Obamacare, officiellt känt som Affordable Care Act (ACA), skapades av president Donald Trumps företrädare Barack Obama. Under sin valkampanj lovade Trump att han ska ersätta Obamacare med ett bättre system. Försöken att upphäva Obamacare har ändå fallit upprepade gånger trots att republikanerna har majoritet både i kongressen och i senaten.

Syftet med Obamacare är å ena sidan att allt fler amerikaner ska ha sjukförsäkring och å andra sidan att hämma tillväxten av hälsovårdskostnaderna i landet.

Obamacare har halverat antalet amerikaner som saknar sjukförsäkring och gett cirka 22 miljoner låginkomsttagare en sjukförsäkring. (FNB-AFP)