Tanken är att livsmedelsombudsmannen ska inrättas i Finland från och med ingången av 2019.

– Producenterna har i många år påtalat att den finländska livsmedelsmarknaden behöver en livsmedelsombudsman. Det är en mycket viktig signal att minister Leppä nu tar tag i frågan på allvar, kommenterar Mats Nylund, vice ordförande för SLC.

I ett pressmeddelande av jord- och skogsbruksministeriet skriver de att arbetsgruppen behövs för att få livsmedelsmarknaden att fungera bättre. I flera utredningar, såväl inhemska som på EU-nivå, har det konstaterats att producenten har en svag ställning inom livsmedelskedjan.

– Med nuvarande lagstiftningsåtgärder kan vi inte stärka livsmedelsmarknadens funktion och främja lika konkurrensvillkor, inte heller frivillighet verkar ensamt räcka till. Av denna arbetsgrupp förväntas konkreta förslag på hur läget kan förbättras, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Nylund påminner även om att den kommande livsmedelsombudsmannen bör ges tillräckliga befogenheter för att på eget initiativ kunna inleda processer för att utreda olägenheter samt eventuellt sanktionera. Den livsmedelsombudsmannamodell som Storbritannien tillämpar är en bra förebild för Finland, enligt honom.

SLC välkomnar även att arbetsgruppen har till uppdrag att ta fram ett underlag för lagstiftning om livsmedelsmarknaden. Många utredningar har visat på att producenterna har en svag ställning i den finländska livsmedelskedjan.

– Eftersom den nuvarande lagstiftningen inte erbjuder tillräckliga verktyg för att skapa balans inom livsmedelskedjan och ta tag i ojusta handelsmetoder, behövs nya åtgärder även på lagstiftningsnivå. I slutändan har det visat sig att det är bonden längst ner i kedjan som hamnar i kläm på grund av livsmedelskedjans obalans, säger SLC:s ordförande Holger Falck.