– Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratiskt Europa, betonar Macron inför en entusiastisk publik i Paris.

Redan under valkampanjandet i våras manifesterade han sig som stor EU-vän – men var samtidigt noga med att påpeka att unionen måste reformeras för att fungera bättre.

– Det Europa vi har är för svagt, för långsamt och för ineffektivt, säger Macron – samtidigt som han konstaterar att EU alltför ofta används av diverse politiker som syndabock för beslut de själva varit med om att fatta.

– Så fort det är något fel så säger vi "det var inte vi, det var Bryssel". Och så glömmer vi bort att det är ju vi som är Bryssel, talar presidenten.

Gemensamma skatter och styrkor

Talet och förslagen spänner över en lång rad ämnen. Macron vill ha en gemensam finansskatt och en koldioxidskatt. Han vill se en verklig gemensam snabbinsatsstyrka och ta emot soldater från alla övriga EU-länder i den franska armén. Han vill skapa en gemensam civilförsvarsstyrka som bekämpar naturkatastrofer och utöka underrättelsesamarbetet.

På migrantsidan varnar han för att Europa inte kan stå helt ensamt.

– Vår framtid är kopplad till Mellanöstern och Afrika, betonar Macron som hoppas att EU-länderna inom ett år ska kunna enas om den gemensamma asylpolitik som det länge rått oenighet om.

– Vi måste skapa en gemensam europeisk asylbyrå, som snabbar på och harmoniserar procedurerna. Det är bara genom EU som vi effektivt kan skydda våra gränser, välkomna dem som behöver skydd på ett värdigt sätt och skicka tillbaka dem som inte kan få asyl, säger Macron.