Lokalt
27.6.2014
Trög start för jordgubbarna
Jordgubbsodlarna Anders och Niklas Lång från Pörtom kan inte minnas en sommar som varit lika kylig, och det märks på odlingarna.
Juni har varit kallare än vanligt men misströsta inte. Jordgubbarna kommer även om skörden är fördröjd.
– Det är ganska drygt, det har varit för lite sol och värme helt enkelt, säger Anders.
Jordgubbsplantan är ganska tålig och kan klara sig bra även i kärvare klimat, men visst finns det gränser.
– Bara det inte blir frost är det lugnt. Vi har tagit bort vinterdukarna från odlingarna, berättar Niklas.
Bröderna Lång verkar ändå säkra på att skörden blir bra även i år.
– Det ser ut att bli en lång säsong i år, eftersom det blir flera omgångar bär, säger Anders.
Skörden är i år fördröjd med ungefär två veckor, men bara det blir lite varmare kommer plockningen i gång på allvar.
– Bären är mogna i månadsskiftet och kring mitten av juli är det som bäst, tror Anders.
Ett annat hot mot jordgubbarna är trastar, som gör bären osäljbara genom att picka i dem.
– Vi har tillstånd att skjuta ett visst antal av dem, men det är som att beståndet blir större varje år, menar Anders.
– Förr använde vi gaskanoner för att skrämma dem, men nu är trastarna inte längre rädda för det, tillägger Niklas.
Den bästa temperaturen för jordgubbarna ligger mellan 18 och 20 grader. Då blir inte bären mjuka på ytan och klarar transport. Olika sorters jordgubbar klarar sig givetvis olika bra.
– Vi odlar 5 sorters jordgubbar här. Den vanligaste sorten är polka, den odlas i hela landet. Den klarar sig bra i svalare temperaturer, berättar Niklas.