Den vanligaste orsaken till anmärkning är att personalen inte kontrollerar temperaturerna. På en del restauranger följer ingen med hur varm maten är på buffén, på andra restauranger saknas rutiner för att kontrollera kyltemperaturer. Under inspektionerna framgick det också att livsmedel försvaras i fel temperatur. – Om temperaturen är mer än sex grader fel på mat som serveras på en buffé ger vi ett dåligt utlåtande. Fel temperaturer gör att bakterierna ökar, säger Nina Häkkinen, hälsoinspektör i Karleby. I Karlebyregionen har drygt 400 restauranger fått oanmälda besök av hälsoinspektörer. På 25 procent av restaurangerna förekommer brister i mathanteringen eller hygienen. Det kan jämföras med att 17 procent av de restauranger som testats runt om i landet har brister. Ett dåligt utlåtande kan ge begränsningar. I Västra och Inre Finland är 1,9 procent av restaurangerna dåliga. Av alla restauranger som inspekterats i landet har 1,1 procent en dålig mathantering. I Mellersta Österbotten upptäckte inspektörerna brister i handhygienen. Personalen tvättar inte händerna tillräckligt ofta och noggrant. Inspektörerna hittade också smutsiga maskiner, lokaler och städredskap. Senast två veckor efter inspektionen måste åtgärderna vara genomförda.