Vad är en mem?
Enkelt sett är en mem ett fenomen som sprids via nätet. En mem kan ­vara en sammansättning av bild och ord men lika gärna kan den vara ett kul filmklipp eller en sång. Vanligen driver memen med ­aktuella händelser eller något ­annat tillverkaren vill kommentera. En mem kan användas till exempel som inlägg i en chatt, på ­Facebook eller i något annat forum. Vad heter det egentligen?
Meme är den engelska versionen av ordet, mem är den svenska. Mem uttalas mim som rimmar på team. Vissa, till exempel svenskarna, gillar uttalet memme. Ordet här­stammar från grekiskans ord för minne. Varifrån kommer ordet mem?
Ursprungligen myntades ­uttrycket av Richard Dawkins, känd främst från ­evolutionsbiologin. Dawkins definition på mem är att det är en del av den ­sociala kultur man lever i, exempelvis melodier, slagord, tros-föreställningar och klädmoden. Men en mem kan lika väl vara ett sätt att tillverka krukor och teknologin bakom byggandet av valv. Historiskt sett kan man säga att memen har levt genom tiderna i form av skämt och uttryck. Hur gör man en mem?
Det du behöver är en bild, något ­fyndigt att säga och några ­sekunder att sätta ihop bild och text. På Google finns en speciell generator där man kan ladda upp bilder och ­foga in text. Alltihopa tar ­mindre än en ­minut att göra. Har du flera bilder du vill använda i en och samma mem kan du ta ett bildbehandlingsprogram till hjälp.

Fyra frågor

Thomas Bäck upprätthåller sidan Tomppis Memes på Face­book.

Thomas Bäck upprätthåller sidan Tomppis Memes på Face­book.


… till Thomas Bäck som upprätthåller sidan Tomppis Memes på äkta Nedervetildialekt på Face­book. Gruppen har över 3 000 följare. Varför memer?
– Jag gillar allt som har med ­humor att göra, kanske har det att göra med att jag är Neder­vetilbo. Memer har blivit som en hobby för mig. Ofta får jag en ­idé då jag kollar på bilder på nätet. Jag hämtar också inspiration från saker jag upplever under dagen, saker folk säger eller diskuterar. Du har en mäkta populär sida på Facebook med över 3 000 gillare?
– Ja, tidigare hade jag en blogg där jag laddade upp memer. ­Facebook är det lättaste sättet att nå många, därför startade jag min grupp i februari. De ­flesta är österbottningar som förstår ­dialekten, men jag har också ­gillare från norra Sverige och från södra Finland. Tar det här mycket tid?
– Det tar max en minut. ­Efter ­jobbet är det enkelt att ­lägga upp några memer ­samtidigt som man sitter och surfar. Att man kan schema­lägga ­publiceringen gör det hela ­lättare. Hur gör du?
– Ofta hittar jag bilden innan jag kommer på texten. Jag har sällan en klar idé för en mem och jag planerar dem inte heller. Oftast är de något jag kommer på helt spontant.