Lugnt tempo” var ett begrepp som 52 österbottningar tog kål på. För två veckor sedan lyfte planet från Vasa flygplats med deltagare i HSS Media-tidningarnas läsarresa. Med på flyget fanns också en grupp resenärer från Oravais Trafik som även de skulle tillbringa en vecka på rundtur i landet. Läsarresa gick under namnet Hälsoresan. Vi hade en vecka med mycket motion och kostråd framför oss. Vårt slutliga resmål var den otroligt gröna ön Losinj, en av Kroatiens största öar, som bjöd på allt från örtdoftande vandringsleder genom historiska olivlundar till hisnande cykelvägar och ett otroligt turkosblått hav. Ön Losinj har två samhällen Mali Losinj (Mali betyder liten men är det större samhället) och Veli Losinj (Veli som betyder stor men är det mindre samhället). Mali Losinj låg på gångavstånd från vårt hotell och däremellan gick ett minitåg som användes flitigt. Losinj är främst känt för sitt hälsosamma klimat och det varma vattnet. Vädrets makter stod oss bi och bjöd oss också på underbart solsken och vackra solnedgångar. Dagen inleddes oftast med morgongymnastik nere vid stranden i skön skugga under pinjetallarna. Dagarna kunde bestå av vattengymnastik i det stora poolområdet, ett ställe som också lockade oss mellan de andra motionspassen. Löparskolan omfattade allt från grunderna till goda tips för de mer insatta maratonlöparna. En klar favorit bland deltagarna var Zumban som snabbt fyllde korgbollsplanen som tjänstgjorde som vårt mest använda utrymme där även Boxercise-träningen hölls. Vi testade även cirkelträning samt på dykning med tuber. Med på programmet fanns även intervallträning i backe, bodyfitness, bodygymnastik och cykling. Kost-, motivations- och motionsföreläsningar hölls av Joakim Träskelin från Norvalla Utbildning och tränaren Tom Andtbacka från Svenska Finlands Idrottsförbund. Med andra ord fanns det ett gediget program som omfattade upp till 40 olika punkter. Gruppen bestod av motionärer på alla nivåer. En del hade proffshandledarna att finslipa sina nuvarande träningsprogram medan andra glatt mottog utmaningen att testa någonting helt nytt. Glädjen och tillfredsställelsen var stor i gruppgemenskapen. En stark upplevelse blev vandringen över ön. En verkligt krävande vandring på ett underlag som oftast bestod av lösa stenar. Under vandringen skulle vi bland annat besöka en av öns sju kyrkor, ett litet kapell som låg på 250 meters höjd. Vandringsleden slingrade sig till en början fram längs strandklipporna förbi små inbjudande badvikar med klart turkosblått vatten, som i de bästa reklambroschyrerna. På ett ställe stötte vi på en grupp getter som låg och latade sig på promenadvägen. Segt bräkandes ställde sig bocken upp och lät oss passera. En kort vattenpaus i skuggan, och det var dags att vända uppåt längs en gammal vandringsled som ringlade sig uppför mellan gamla stenmurar som i vissa partier kunde vara över två meter höga. De hade byggts upp under generationer för att få fram odlingsbar jord ur den väldigt steniga terrängen. Murarna tjänstgjorde som skydd för både vind och sol. Går det brant uppför, går det troligen också brant nerför och det gjorde det, men luften som var fylld med doften av eteriska oljor från den enorma mängd örter som fyller ön gjorde vandringen behaglig. Vandringsleden kantades bland annat av salvia, mynta, rosmarin och lavendel. Vandringen avslutades i den vackra lilla hamnen inne i Veli Losinj. Kvällarna på hotellet bestod i att frossa i en rejäl buffé med det mesta man kunde vänta sig, sallader, grönsaker, charkuteri, fisk- och kötträtter. Efter middagen föredrog en del att umgås på hotellet och andra tog riktning på Mali Losinjs centrum som består av en marina kantad med små restauranger och butiker. Flera kvällar hade de också marknad på det lilla torget där det såldes lokalproducerade produkter som oljor, honung, vin och bakverk. På torgets utescen stämdes det upp till balkanmusik som fick ortsborna att bjuda upp. Det sägs att det Kroatiska köket är en blandning av Italien, Ungern och Grekland. Losinjs läge vid havet betyder också att på de flesta restauranger är havets delikatesser ett givet inslag på menyn, fisk, skaldjur, bläckfisk och tonfisk. Säsongen för spöfiske av tonfisk börjar den 15 juni och varar till den 15 oktober, och om vädrets makter tillåter arrangerar flera företag guidade fisketurer. Kroatien är ett resmål jag gärna återvänder till.