När VBL når Tina Förström på torsdag kväll sitter hon vid sin dator. Och det var tur att hon satt sig ner, säger hon:

– Jag fick precis ett meddelande av en man i Sverige som säger att min morfar är hans pappa och att min mamma har tre halvsyskon. Jag har inte riktigt hunnit smälta det här ännu.

Det var vid 12.30-tiden i onsdags som Tina Förström publicerade två gamla, svartvita bilder på Facebook. I bildtexten skrev hon:

"Det här är bilder på min morfar som jag aldrig träffat. Han är troligen född kring 1920 och hette/heter Elis Stoor och är från Österbotten. Då han under krigstiden var i Bromarv, Rilax träffade han på min mormor som nu inte finns mer. Min mamma har alltid undrat om hon har några syskon, Elis åkte hem till Österbotten då kriget tog slut och det är troligt att han aldrig fick veta att min mormor väntade min mamma. Vill ni mina vänner vara snälla och dela det här, kanske jag skulle ha tur och hitta släktingar i Österbotten!"

Ungefär ett och ett halvt dygn senare hade Facebook-inlägget delats nästan 800 gånger och det var många som hade hört av sig till Tina Förström med både tips och lyckönskningar.

– Det är många som känt till någon som heter Elis Stoor, men ingen av dessa har varit rätt. Det var tydligen mer pop än jag kunde tro att heta Elis på den tiden.

Så på torsdag kväll fick hon plötsligt en vänförfrågan på Facebook av en man i Sverige som kände igen Elis Stoor på bilderna. Mannen är son till Elis Stoor från Sideby, som var född 1920 och flyttade till Sverige 1954 där han dog i oktober 1994.

– Jag hoppas verkligen det här är rätt människa nu. Han liknar morfar jättemycket och har samma bruna ögon som både min mamma och jag också har, säger Tina Förström.

– I så många år har jag och min mamma gått och undrat om min morfar. Vi har inte vetat nästan någonting om honom, säger Tina Förström.

Det enda de egentligen haft att gå på är det foto som Tina Förströms mamma alltid burit med sig i sin plånbok. Och mormors sångbok som Elis hade skrivit och tecknat i.

– Man ser att han var konstnärlig, och det har gått i arv till både min mamma och mig.

Det är inte första gången Tina Förström och hennes mamma försökt få tag på mera uppgifter om Elis Stoor.

– Min mormor ville aldrig prata om honom, hon var väldigt hemlighetsfull så det var egentligen först efter att hon dog 1996 som vi försökte första gången.

– Jag hade hört att det finns många som heter Stoor i Malax så jag testade att ringa dit, men utan resultat så vi gav upp för en tid. Men nu bestämde jag mig för att göra ännu ett försök via Facebook – nu eller aldrig, tänkte jag.

Hon hoppas att hennes nyfunna morbror och hans syskon vill hålla kontakt med henne och hennes mamma.

– Han var så klart väldigt chockad nu. Vi har ju lite anat att morfar kanske hade flera barn, men de har antagligen inte haft en aning.