– Det är helt okej att göra lite minus ibland, säger Johan Aura, kanslichef på SFV. Det var finanskraschen 2008 och ett antal stora åtaganden som styrelsen beslutat om före kraschen som sänkte SFV:s resultat under nollstrecket i flera år, säger Johan Aura. Stora bidrag till bland annat Musikhuset, Svenska Teaterns renovering, Axxell då den grundades och Axxells nya byggnad i Karis, radar han upp. – Min Morgon kostade oss nästan en miljon euro om året, säger Aura. Axxell, som SFV är ägare i, får ett årligt bidrag på 500.000 euro till och med 2015. Underskottet har SFV täckt med realisationsvinster på aktier och genom att sälja fastigheter. Aura påpekar att SFV redan 2012 gick ut med att föreningen kommer att göra ett underskott på 9 miljoner euro. Nästa år ska ekonomin vara i balans. – Det är helt okej att göra litet minus ibland. Det är ju viktigt att man stöder och hjälper i samhället när det verkligen finns stora behov – det är ju därför vi finns till – och eventuellt då tar ut av värdeökningen. Det här är helt medvetna val som man gjort för att man ansett att det varit viktigt för den finlandssvenska bildningssträvan, säger Aura. SÅA drar ner bidragsnivån Kjell Sundström, avgående skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi, tycker inte det är allvarligt att stiftelsen gjort ett underskott. Det viktiga är att kassaflödet in varit större än kassaflödet ut, och det har det varit hela tiden, säger han. En del av överskottet måste årligen överföras till de interna fonderna. Därför kan resultatet visa rött trots att intäkterna varit större än utgifterna.
Kjell Sundström, avgående skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi.

Kjell Sundström, avgående skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi.

Sundström säger att underskottet täckts med vinster från tidigare år. – Vi har hållit fast vid en stabil utdelningsnivå. Vi har inte sett skäl att göra dramatiska nedskärningar i vår bidragsnivå gentemot framför allt Åbo Akademi. Över tiden jämnar det här ut sig. Vi levererar det som vi tror är en hållbar bidragsnivå över längre tidsperioder, säger Sundström. Enligt Sundström ser Stiftelsen för ÅA på ekonomin i ett tioårsperspektiv. Han säger att stiftelsen dragit ner bidragsnivån årligen för att anpassa den till marknadsläget, framför allt de låga räntorna. Avkastningen har varierat en hel del. Har ni omplacerat medel på grund av det? – Nej, det har vi inte. Vi har hållit fast vid våra långsiktiga riktlinjer. Vi har gått ganska tungt in i fastigheter under de senaste åren för att då får man ett stabilt kassaflöde, och vi har en hög grad av aktier i vår portfölj. SLS diversifierar geografiskt Svenska litteratursällskapet (SLS), Svenska kulturfonden och Konstsamfundet växte stadigt i värde under början av 2000-talet. Efter finanskraschen minskade tillväxten, men de tre har i alla fall haft en rejäl, om än varierande avkastning och gjort vinst varje år trots de gråa molnen på den ekonomiska himlen. Det pågående året ser ut att bli ett bra år, men framtiden ser osäker ut, säger Dag Wallgren som är vd för SLS. Det är i synnerhet utsikterna i Finland som är dystra.
Dag Wallgren, vd för SLS.

Dag Wallgren, vd för SLS.

– Lyckligtvis är en stor del av våra finländska bolag relativt lite beroende av vad som sker i Finland, säger Wallgren. Enligt Wallgren ligger hemligheten bakom den goda avkastningen i långsiktighet. – Vi har försökt diversifiera placeringarna geografiskt. Målet är ett stabilt, utdelbart resultat. SLS äger Svenska kulturfonden och förvaltar dess pengar. Av den totala förmögenheten på närmare 1,4 miljarder euro hör drygt en miljard till Kulturfonden. Litteratursällskapets finansråd beslutar varje år hur mycket Kulturfonden får till sitt förfogande. SLS har förberett sig på sämre ekonomiska tider med en buffert som motsvarar utdelningen för 1,5–2 år. Väntar mer hyresintäkter För Konstsamfundet var fjolåret sämre än de föregående åren. Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh förväntar sig ett hyfsat resultat i år och konstaterar att renoveringen av affärscentret Forum blir färdig nästa år.
Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh.

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh.

Det innebär att Konstsamfundets hyresintäkter ökar från 2016. Bygget av det nya Amos Anderson-bygget går på 55 miljoner euro, men kommer inte att påverka den övriga utdelningen, säger Bergh. Lyckad fastighetsförvaltning Harry Schaumans Stiftelse är den enda som kurvorna pekat uppåt för hela tiden. Vd Tom Westermark, vad är er hemlighet?
Tom Westermark, vd för Harry Schaumans stiftelse.

Tom Westermark, vd för Harry Schaumans stiftelse.

– Dels har vi en fastighetsförvaltning som har varit lyckad. Vi har lyckade investeringar som börjar ge effekt på avkastningen. Dels har vi ökat vår värdepappersportfölj under de senaste tio åren och mera aktivt de senaste sex åren och det har också gjort att det har kommit en direktavkastning från värdepappren. Westermark väntar sig en lika stor avkastning från fastigheterna i år och nästa år som i fjol, och en något större avkastning från värdepappren. Däremot gjorde mediekoncernen HSS Media-bolagen Ab en förlust på ungefär en halv miljon euro i fjol och i år blir förlusten minst lika stor, enligt Westermark. Tidigare har stiftelsen fått utdelning av mediebolagen, men nu uteblir den.