Juldagen är julafton för danskrogarna. Det är dagen då alla som studerar eller jobbar på annan ort återvänder till hemorten och äntligen får chans att träffa gamla vänner. Många ­väljer att göra det på en smockfull krog.

– Det är självklart! Jag har planerat inför juldagen redan länge, ­säger Hoai Nguyen.

Hon bor i kollektiv med Janina Kronlund och Emma Tallgren och deras bostad blev utsedd till årets ­lägenhet på Pampasveckan i ­Vasa tidigare i år. De är vana att ställa till med förfest och kommer att ordna en sådan för sina vänner på jul­dagen. Senare drar de ut på stan.

– Det är enda chansen att träffa alla man känner, säger Janina Kronlund.

– Juldagen är den bästa dagen på året. Då är alla taggade och vi ser många gamla bekanta ansikten i vimlet, säger Daniel Lytz på Oliver’s Inn i Vasa.

För Oliver’s Inn betyder julhelgen att kundgruppen ändras. Då åker studerande hem till sig och i stället återvänder gamla Ollisbesökare till sitt gamla stammisställe. Men det är inte helt klart hur ­krogbesökarna tänker göra i år. Det är för många lediga dagar, helt ­enkelt.

– Det är svårt att veta hur klubb­besökarna tänker. Men vi är beredda på att det kommer folk,  ­säger ­Nils-Erik "Tsjali” Ehrström på ­Brödfabriken i Vasa.

En trend är ändå tydlig: förr var ­annandag jul den stora festar­dagen, men nu har juldagen tagit över den rollen. Det säger både klubb­ansvariga och polisen på Jakobstads polisinrättning.

– Det är livligare på juldagen nu för tiden, säger kommissarie Jens Emets.

Exakt varför det är så vet man ­inte. Men teorier finns.

– För många räcker en dag med ­familjen. Då festar man juldagen och får vila på annandagen, säger Daniel Lytz.

Juldagen kallas också amatörernas afton och vana krogbesökare ­väljer att stanna hemma just den dagen. Men krogarna blir ändå ­fulla och köerna frustrerande långa. ­Köer som vissa krogbesökare för­söker överlista.

– Ibland har vi tidiga kunder som hänger in rocken i garderoben och tar en öl. Sedan försvinner de på en lång rökpaus, säger Lytz och ­Sami ”Zäppin” Salonen på Oliver’s Inn.

Några timmar senare dyker de upp igen och seglar förbi kön. En kö med gäster ser att krogen är i stort sett tom, och irritationen ­växer. Hoai Nguyen, Emma Tallgren och Janina Kronlund känner till fenomenet och gillar det inte. Ingen av dem gillar att köa heller men ibland måste man bara. Det hjälper inte att klaga.

– Då blir bara andra på dåligt ­humör, säger Tallgren.

Och visst finns det andra dåliga ­sidor med att så många tar sig ut till krogarna den 25:e.

– Man står där på ett dansgolv så fullt att man inte kan röra sig. Man blir arg men ändå vill man bara ­vara där, säger Kronlund.

Nguyen tänker på alla de som ­annars inte är ute ofta och måste stå i långa köer.

– Jag tycker så synd om dem.

Michael Sampert, som är restaurangägare på Stadshotellet i Jakob­stad, har redan sett en skymt av ­framtidens trend. Enligt honom ­nosar Halloween på festar­tronen och har potential att bli dagen ­nummer ett då hemvändarna ­festar i sin stad.

– Det är ett helt nytt fenomen, ­säger han.