Lokalt
6.2.2015
Vassego, en semla to go!
WEBB-TV. Fastlagsbullen i wrapform är årets stora trend. Bagarna på Aroma visar hur du fixar din egen fastlagswrap.
Hur ofta ser man egentligen någon som går på stan och äter en fastlagsbulle? Den tanken slog den svenska konditorn Mattias Ljungberg, som också är lagkapten för Sveriges konditorlandslag. För några veckor sedan lanserade han och hans bageri, Tössebageriet i Stockholm, wrapsemlan och succén var given.
Svenska medier har i tur och ordning rapporterat om årets trendigaste fastlagsbulle och nyheten har spridit sig som en löpeld i sociala medier. Utanför Tössebageriet har köerna ringlat långa – alla vill ha en semla to go.
Här och där har det också börjat dyka upp bilder på saker som hamburgersemlor, hotdogsemlor, pizzasemlor och tacosemlor. Kreativiteten verkar ha nått helt nya nivåer i vårt västra grannland där man nu pratar om en semmelrevolution.
Även på Kvevlaxbageriet Aroma har man låtit sig inspireras av wraptrenden.
– Vi såg ett videoklipp från svenska TV4:s ”Nyhetsmorgon”, där Mattias Ljungberg var med, och tyckte att det var en kul grej. Vi testade att baka några wrapbullar och satte upp bilder på Facebook som genast fick mycket uppmärksamhet, säger bageriägaren Maria Vestergård.
Men det är ändå den vanliga, klassiska fastlagsbullen som Aroma satsar mest på.
– Vi gör några wraps per dag eftersom det dagligen kommer kunder som frågar efter dem – många har sett och hört om dem i svenska medier och vill testa.
– Wrapen är perfekt om man vill ta med sig och äta på vägen, men annars är ju den traditionella bullen mycket saftigare. En klassiker är ändå alltid en klassiker, säger Maria Vestergård.
Att göra en wrap är inte så svårt, men den kräver lite mer tid än en vanlig bulle i och med utbakningen, berättar Madelene Bergman som redan hunnit baka några stycken.
– Det är alltid roligt att prova något nytt. Jag följer Mattias Ljungberg på Instagram och har sett hur han bakar ut dem så jag hade en ganska bra bild av hur det skulle gå till, säger hon.
Maria Vestergård berättar att försäljningen av fastlagsbullar ökar varje år. I år siktar Aroma på att sälja ett fyrsiffrigt antal på själva fastlagstisdagen.
– Vissa bagerier börjar baka redan efter jul, men vi brukar vänta till mitten på januari. Då känns det inte så övermäktigt efter all julmat. Och folks reaktioner när de första bullarna dyker upp är alltid så härlig, säger hon med ett skratt.