NyhetsbildZoom
Efter fullmäktiges beslut meddelade Jan-Erik Frostdahl att han inte längre står till förfogande för styrelsen i Nykarleby kraftverk. Foto: Arkiv/Anna Gammelgård

Nykarleby går ur Fennovoima

Britt Sund -
Med rösterna 16 mot 11 beslöt Nykarlebyfullmäktige att Nykarleby Kraftverk inte längre ska delta i finansieringen av Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.

Omröstningen föregicks av en två timmar lång diskussion, som rymde precis allt. Edsvurna kärnkraftsmotståndare som Karl-Erik Wikström och Vald-Erik Granlund talade sig varma för att Nykarleby bör dra sig ur Fennovoima. Likaså ansåg båda att det från första början borde ha varit fullmäktige som hade tagit beslutet om engagemanget i kärnkraftsbygget - inte direktionen för Nykarleby kraftverk.

Både SFP-gruppen och SDP-gruppen var splittrade i frågan. Också de som är för kärnkraft röstade för att Nykarleby ska backa ur Fennovoima. Till dem hörde fullmäktigeordförande Elli Flén, och hennes partikamrat Rita Linqvist och Ted Saari, SDP.

– Hade frågan ställts för 1,5 år sedan hade jag sagt ja till Fennovoima, sade Elli Flén.

Av säkerhetspolitiska skäl, eller för att hon inte litar på den ryska staten och med den Rosatom vill Flén att Nykarleby drar sig ur.

– Det är dubbelmoral att säga ja till kärnkraft men nej till Fennovoima för att i stället tacka och ta emot den ryska elimporten som Rosatom producerar i Ryssland, sade Stefan Sjöberg, SDP, med adress till de kärnkraftsförespråkare som ville backa ur Fennovoima.

Jan-Erik Frostdahl, SFP, kallade det hela för vansinne. Han anmälde inte bara avvikande åsikt till protokollet utan meddelade också fullmäktige att han inte längre står till förfogande för en styrelsepost i Nykarleby kraftverks styrelse.

Nu går ärendet vidare till staddstyrelsen för ny beredning och för verkställighet. Styrelsen ger i sin tur direktiv till bolagsstämman som är fullmäktigeordförande Elli Flén.

Bolagsstämman skulle ha hållits på torsdag förmiddag men bordlades i väntan på utgången av kvällens fullmäktigemöte.

– De övriga handlingarna inför bolagsstämman var också försenade, vilket var den andra orsaken till att bolagsstämman ajournerades, säger Elli Flén.

– En sorti ur Fennovoima är en utdragen process. Om vi vill minimera de ekonomiska skadorna kommer verkställigheten att ta tid, säger stadsdirektör Gösta Willman.

16 mot 11

  • De 16 som röstade för en sorti ur Fennovoima:
  • SFP: Nanna-Lisa Finskas, Elli Flén, Fredrik Backlund, Vald-Erik Granlund, Anna Sundstén, Leif Kronqvist, Sören Lawast, Ulla Linder, Rita Linqvist, Stefan Sandin, Albert Vestlin.
  • SDP: Steven Frostdahl, Ronny Norrgård, Ted Saari.
  • KD: Karl-Erik Wikström
  • C: Leif Häggblom
  • För fortsatt engagemang i Fennovoima:
  • SFP: Roy Björkman, Jan-Erik Frostdahl, Roger Frostdahl, Jan-Erik Högdahl, Tomas Karv, Bo Kronqvist, Kenneth Nylund, Greta Näs, Maria Palm.
  • SDP: Ronny Ingman, Stefan Sjöberg.
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan