Ta några krukor eller en balkonglåda, fyll på med bra jord och så några frön. Om ett par månader kan du skörda dina egna smoothieingredienser. – Jag tycker tomater är så tråkiga. Man kan skörda dem först i slutet av sommaren och ibland måste man dessutom ta in dem för att få dem riktigt mogna, säger Paula Heinonen. Heinonen föredrar lättskötta växter som går att skörda flera gånger om per sommar. Som sallad, spenat och mynta. Hon bloggar om en v­egansk livsstil och driver upp grönsaker i sin trädgård. Alltid med få regler och en avslappnad inställning. – Jag orkar inte krypa omkring och rensa ogräs. Växterna får sköta det själva. Jag sår tillräckligt tätt bara, säger hon. Till den som är nybörjare har Heinonen några tips. Vilket väderstreck balkongen är i avgör vilka grönsaker som passar bäst. I sydläge fungerar chili och tomat riktigt bra, speciellt på en inglasad balkong. I halvskuggigt läge kan man odla sallad, spenat och rotsaker i säck. – Varför inte odla ingredienser till frukostsmoothien. Grönkål, mynta och citronmeliss ger snabb skörd, säger hon. För Heinonen är det enkla bäst. Därför vill hon heller inte använda gifter eller konstgödsel. – Man kan gödsla med nässelvatten. Plocka nässlor och låt dem dra i vatten ett par dagar. Men övergödsla inte, det kan påverka smaken. För Heinonen ska det vara kravlöst att odla. Man ska bara odla det man själv får en bra känsla av och tycker om. – Egenodlat ger maten en ny mening. Det är inte bara något i en plastlåda som man hämtar från butike­n. Att odla ger också kraft. Det är häftigt att få ihop en hel middag av sin egen skörd. Hon vill också råda nybörjaren att testa och tillåta sig själv att gör­a misstag. – Jag själv är ganska tankspridd och kan glömma små plantor ute i frost. Men det är bara att göra ett nytt försök, säger hon.

Paula bjuder på ett par recept, var så goda!

Sommarpyttipanna för två 8 små potatisar 1 paprika 6 kronärtskockor 150 g rökt tofu 1–2 vitlöksklyftor ekologisk rypsolja kvalitetssalt pepparblandning en näve örter (dill, persilja, ­oregano och gräslök) spenatblad Koka potatisen. Tärna tofun i munsstora bitar. Dela kronärtskockorna och skiva vit­löken. ­Fördela på en ugnsplåt och ­skvätta olja över grönsaksblandningen. Krydda med salt och peppar och sätt in i ugnen i 200 grader i 15–20 minuter. Låt sedan svalna och strö över hackade kryddor. Gör en bädd av spenatblad och skopa upp pyttipannan ovanpå. Ringla över lite mer olja om det behövs. Chips av jordärtskocka 5–6 jordärtskockor 3 matskedar matolja 2 matskedar vatten salt Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor med till exempel skalaren. Blanda olja och vatten i en skål. Dippa skivorna av jordärtskocka i blandningen, skaka av dem ­och placera dem på en plåt med ­bakplåtspapper. Strö över salt. Stek i ugn, 125 grader i 50–60 minuter eller tills chipsen är spröda.