2014 var Robin Söderholm på praktik i Stockholm hos modeskaparen Ida Lanto. Då sydde han två klänningar som syntes på röda mattan på Elle-galan. Den ena bar modebloggaren Kenza Zouiten, den andra bar Ida Lanto själv.

– Klänningarna var ju under Ida Lantos märke, men ändå, det var jag som sydde klänningarna.

Söderholm kommer från Bergö, Malax. Där föddes hans intresse för mode tidigt. Han började med att sy kläder till sin hund och senare till sina vänner och sin mamma.

– Så jag är egentligen självlärd.

Han syr också kläder till sig själv ibland och gillar det maskulina i kläderna. Men det är inte där han får mest utlopp för sin kreativitet.

– Jag tycker mera om att få fram den kvinnliga kroppen med mina plagg.

Hans designstil är feminin och han använder gärna spets. Svart är en favoritfärg. Klänningarna kan också beskrivas som något vågade, riktade till en ung och modemedveten kundgrupp.

– Det är höga slitsar och man visar ganska mycket hud i klänningarna.

Inspirationen hittar Söderholm i bilder på exempelvis Tumblr och från modevisningar. Han kan inspireras av en teknik men ta till sig den på sitt eget sätt. Trots att han gillar svart sydde han tre vita brudklänningar i somras. Därför sydde han en provklänning först (den vita klänningen på bilden). Klänningen är sydd av en gammal gardin som Söderholm hittade på loppis för två euro. Total materialkostnad för klänningen är 80 cent.

– Jag gillar att återanvända material, säger han.

På dansuppvisningar har dansaren Ida Holmlund från Pedersöre burit Söderholms klänningar som fått mycket uppmärksamhet. Just nu studerar Söderholm mode på Västra Nylands folkhögskola i Karis. Men han har blicken på Stockholm, till en början.

– Jag vill gärna studera på Beckmans, men jag har hört att bara tre procent som kommer in. Men man måste ju försöka.

Om han inte kommer in på Beckmans designhögskola är plan B någon annan skola i Sverige. Inom tidigast tre år vill han starta ett eget klädmärke i Stockholm. Och om tio år driver han sitt klädmärke i Paris eller London. Eller stannar kvar i Stockholm.

– I de städerna finns kunderna, säger han.

Men är det inte en mördande konkurrens i modevärlden?

– Jo, men det här har jag drömt om sedan jag var liten. "He ska ga".