Chokladkyssen och chokladbollen har fått uppdaterade namn som passar vår samtid bättre. Nu är nästa godsak i skottlinjen.

Syltgrisen, eller kort och gott grisen, har fått Viggo Storgårds, ordförande i den finlandssvenska föreningen Veganisma, att se rött. Enligt honom väcker benämningen helt fel associationer.

–Att kalla det syltgris ger bilden av att grisens tillvaro är trevlig och rosenskrimrande, men det är den inte, säger han.

Utformningen på syltgrisen, där den ligger platt med benen utsträckta, är även den problematisk.

–Den symboliserar en död gris, vilket gör det än mer makabert. Och färgen på sylten sen, säger han.

Grisuppfödning är månadens tema på Veganisma och där vill man vara konstruktiva genom att ge ett förslag på ett alternativt namn. En arbetsgrupp håller just nu på att diskutera sådana alternativ.

–Vi har bollat med flera namn men just nu ligger fyrpunktsbullen bra till, säger Saku Gröhn, arbetsgruppens ledare.

På bageriet Hemmabagaren i Petalax har man inte reflekterat över att bullen heter just gris.

–Den har ju hetat så i alla tider, det är inget vi tänker på, säger Börje Mjölback.

Men enligt Storgårds kan ett namn verka obetydligt när det i själva verket inte är det.

–Vi vill att man ska vara medveten om sina ordval. Det påverkar hur vi ser på omvärlden, och visar hur vi tar hand om våra medmänniskor och hur vi behandlar djuren, säger han.


Uppdaterad: Nej, det här var förstås ingen riktig nyhet utan ett aprilskämt på första april. April april!