Till exempel tog Världshälsoorganisationen WHO i fjol upp charkuteriernas cancerrisk, det finns enligt WHO en koppling mellan korv- och skinkätning och tarmcancer. I länder där invånarna äter mycket kött tyckte många att WHO:s rekommendation – charkuterier är lika farliga som rökning – var huvudlös. Nyhetsförmedlingen och kommentarerna visar att det är lätt att feltolka rekommendationer. Cancerrisken utreds av WHO:s forskningsorgan för cancer IARC, som går igenom forskning om ett enskilt ämnes cancerpåverkan. Efter det här grupperas ämnena efter hur mycket forskningsbevis det finns för att ämnet utgör en cancerrisk. Att charkuterier är i samma grupp som cigarreter betyder alltså inte att det är lika farligt med tanke på cancerrisken att konsumera charkuterier som att röka. Klassificeringen visar bara hur starka vetenskapliga bevis det finns för cancerpåverkan. Kritisk hållning lönar sig Nyhetsförmedlingen visade att diskussionen lätt spårar ur. Hur kan då konsumenten bedöma cancerrisken? Cancerorganisationernas kommunikationschef Satu Lipponen tycker att man ska förhålla sig med en nypa salt till nyheter av det här slaget. – Det sker väldigt sällan genombrott i cancerforskningen. Ifall något helt nytt ämne rapporteras öka cancerrisken lönar det sig att vara kritisk. När det gäller charkuterier ökar inte risken betydligt för en person att få cancer av att äta en korv. På nationell nivå är saken en annan. – Små risker kan vara viktiga för folkhälsan i synnerhet i länder där man äter mycket kött eftersom verkningarna ackumuleras. Även levnadssättet påverkar. – Ifall man tillsammans med korven dricker fem öl och röker ett par paket cigarreter på det kan cancerrisken vara större, säger chefen för Finlands cancerregister Nea Malila. Kaffe utreds Det finns även ämnen som nämns i samband med cancerrisker men som man inte är helt säker på. Just nu utreder IARC forskningen om kaffe. – Kaffe har senast cancerklassificerats 1991. Efter det har det kommit mycket ny forskningsdata, säger forskningschef Ahti Anttila på Finlands cancerregister. Ska de kaffedrickande finländarna nu bli nervösa? Det tycker inte Anttila. – Man går igenom forskningen, men jag kan inte säga huruvida klassificeringen ändras. Nu finns kaffe i grupp 2B, vilket innebär att kaffe eventuellt kan öka cancerrisken men att det inte finns tillräckliga bevis för det.