Krista Siegfrids inledde Vasa festival som hon gör bäst, med massor av energi, glitterkonfetti och eldflammor. Hon spelade alla sina stora låtar och blandade friskt på finska och svenska. - Jag tycker att det är superkul att vara här och jag är alltid jättepeppad när jag får komma till Österbotten och spela. Jag sa till mina dansare att det är här är en viktig spelning eftersom jag har bott här, säger Siegfrids. Enligt Siegfrids blir det en annan stämning att uppträda när man har en sorts anknytning till platsen. - Det kändes extra mycket att framföra "Can you see me" i dag, speciellt då min familj också fanns i publiken, säger Siegfrids.
Krista Siegfrids.

Krista Siegfrids.

Hon skrev låten till sin pappa som dog när hon var 15 år. Till största delen höll Siegfrids show ändå högt tempo, hon hann till och med med att sjunga Spice Girls "Wannabe". - Spice Girls är ju mina största idoler så jag ville kasta in dem i settet, säger Siegfrids. Max Jansson från Visit Vaasa som är samarbetspartner med festivalen, gillar Siegfrids. -För mig är Krista en världsstjärna. Hon är van på scen och är fantastisk på att uppträda. Hon bevisar att man kan komma från Kaskö och ändå klara sig hur bra som helst, säger han. - Det är fint att vi har med någon med lokal anknytning i artistlistan. Som samarbetspartner är Jansson nöjd med Vasa Festival som helhet. - Det är helheten som är det viktiga. Vissa kommer hit för att se artisterna, andra för att träffa folk och umgås. Det är så det ska vara. Han är stolt över hur smidigt Elisa Stadion passar in i stadsbilden. - Det är lätt att bli hemmablind. Andra som kommer hit till Vasa på matcher och dylikt blir alltid imponerade över hur nära allting är och hur enkelt allting fungerar. Det är det bästa med Elisa Stadion, det är nära till allt, säger Jansson. Keijo och Annikki Mäki tyckte att Krista var en av de bättre artisterna. - Hon är en häftig artist. Till näst uppträder Jean ft. Essi Hellen.
Jean S. feat. Essi Hellén.

Jean S. feat. Essi Hellén.

- Nästa band är också bra, de är stiliga män. Men Tom Jones ser vi inte framemot att se. Honom kunde de stryka från artistlistan, säger paret Mäki och skrattar.
Jean S. feat. Essi Hellén.

Jean S. feat. Essi Hellén.

"Det hade räckt med Carola" När det är dags för Carola att börja spela är gräsplanen ett hav av åskådare. - Carola har varit min favoritartist sedan jag var barn. Det hade räckt med henne för att jag skulle komma hit, säger festivalbesökaren Mikaela Vehkamäki från Vasa. Det svenska stjärnskottet inleder med sin schlagerdänga "Evighet" och hon får genast gehör från publiken.
Vasa festival har lyckats locka ungefär 7000 besökare med sin breda artistlista.

Vasa festival har lyckats locka ungefär 7000 besökare med sin breda artistlista.

Vasa festival har lyckats locka ungefär 7000 besökare med sin breda artistlista. Både Krista Siegfrids och bandet Jean tillsammans med Essi Hellen lyckas inleda festivalen på ett fint sätt och höjer stämningen med medryckande hits. Artikeln korriterad 25.7.2016: Max Jansson och Visit Vaasa är samarbetspartner med Vasa Festival, inte arrangör. Nordic Live Productions är den enda arrangören.