Så här på sommaren, och i synnerhet en sommar som nu när vi har ett fotbolls-EM bakom oss, är hårtatueringar efterfrågade. Det kan vara allt från ett par rakade linjer i kortklippt hår till avancerade mönster, som den portugisiska fotbollsspelaren Ricardo Quaresmas blonderade fjäder. Men riktigt så långt har det inte gått i Vasa – inte ännu.
Med en rakkniv får Jani Valkeakari bort den sista millimetern.

Med en rakkniv får Jani Valkeakari bort den sista millimetern.

Frisören Jani Valkeakari gör ett kreativt mönster i Ville Hakalas hår. Hakala är i och för sig inte påverkad av några fotbollsspelare. Han har haft hårtatueringar i flera år. – Jag bättrar på dem eller gör helt nya ungefär var tredje vecka, säger han. Hakala gillar skarpa linjer och vill inte ha runda former. Utöver det får Valkeakari fria händer när han skapar hårtatueringen med en liten rakmaskin och -kniv. – Jag brukar alltid avsluta med kniven för att få bort den där sista millimetern.
Frisören Jani Valkeakari fixar en hårtatuering på Ville Hakala.

Frisören Jani Valkeakari fixar en hårtatuering på Ville Hakala.

Valkeakari använder inte redskapen endast när han gör hårtatueringar. Numera är det vanligt att de manliga kunderna vill ha en skarpare bena. Det fixar Valkeakari genom att raka den. – Det funkar bättre i mörkt hår, då blir kontrasten tydligare, säger Valkeakari. Klassiska klippningar i modern tappning Just nu är de klassiska frisyrerna quiff och pompadour – fast i modern tappning – mycket populära. Och till dem passar rakad sidbena, eller hard part som Valkeakari säger. Niklas Envall har en modern pompadour och som avslutande finish rakar Valkeakari en tydlig sidbena. Envall har haft rakad sidbena ungefär ett halvår. – Jag tycker att det ger frisyren det där lilla extra.
Med en rakad sidbena skapar man större kontrast i frisyren.

Med en rakad sidbena skapar man större kontrast i frisyren.

Den enda nackdelen med den rakade sidbenan är att den växer ut snabbt och att man måste bättra på den med jämna mellanrum. Men trots det har allt fler tagit metoden till sig. – Den klassiska klippningen är otroligt stark just nu och det är roligt och utmanande för oss frisörer. Det kräver att man vet vad man gör, som vid en skin fade, exempelvis. Hittills har herrfrisyrerna varit bakåtkammade men i höst tror Valkeakari att vi kommer att se fler herrluggar. – Vi kommer att se mer frisyrer som täcker ansiktet lite, säger han. Överlag blir herrfrisyrerna mer mångsidiga och med samma klippning kan man åstadkomma olika stilar. Från slätt till lockigt och rufsigt. – Genom att föna kan man åstadkomma en viss typ av look. Och lockigt hår är inne nu vilket man får till med en tång. Män stajlar håret mer nu än förr. Förut smetade man bara i lite hårvax. För att hitta rätt frisyr ska man välja något som passar sin egen personlighet, men man ska också ta hänsyn till hårtyp och ansiktsform. – Men det allra viktigaste är att man trivs med frisyren, säger Valkeakari.