Har du spanat in hashtaggen #avocadotoast på Instagram på sistone? Sist vi kollade fanns över 190.000 bilder med just den taggen (jämför med #limpsmörgås som har tjugo bilder). Avokadomackan är supertrendig och ungefär alla gör sin egen variant på succémackan.

Varför är avokadomackan så överlägsen? Enligt frukostfantasten Rebecca Sjöblom i Vasa beror det på att avokadon är både god och mättande med sina nyttiga fetter. Dessutom är den läcker att titta på.

– Den gröna mackan är mycket tilltalande för ögonen. Man äter ju trots allt med ögonen, säger hon.

Dessutom är den enkel att få till.

– Det tar inte många minuter att tillreda den här trendiga mackan, så gör det, bara gör det.

Men som det oftast är med trender finns det också en baksida. I USA är var och varannan alldeles avokadotokig och där har priset på den gröna frukten gått upp. Det här sätter sina spår i Mexiko där bönder skövlar värdefull tallskog illegalt till förmån för avokadoodlingar. Det gäller framför allt delstaten Michoacán där drogkartellen Caballeros Templarios har stark kontroll.

Sjöblom äter själv helst ekologisk avokado. Men hur är det med resten? Sjöblom svarar på fyra antingen-eller frågor:



Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset






Hårt eller mjukt bröd?
– Hårt på vardagar, mjukt och färskt på helgen.

Skivad eller mosad avokado?
– Mosad.

Pesto eller färskost?
– Färskost.

Ägg eller inget ägg?
– Tycker att avokado gör sitt men visst, ett löskokt ägg funkar bra att slänga på avokadomackan. Det är jättegott!