Kårkullas styrelse har bestämt att Pixnekliniken i Malax stänger den sista december i år, vilket betyder att avvecklingen kommer att inledas så småningom. Men det är långt ifrån säkert att fullmäktige kommer att godkänna den lösningen. Tage Svahn, en av de 45 fullmäktigeledamöterna, kommer att lämna ett motförslag under mötet. Han representerar själv SFP i just Malax där kliniken har sin verksamhet. – Jag kommer att föreslå att Pixnekliniken får en nådatid på ett halvt år. Under den tiden kommer vi att jobba för att missbrukarvården får en ny huvudman, säger Tage Svahn.
Malax kan ta över Vem kunde den huvudmannen vara? – Det kunde vara Malax kommun. Vår kommun har indikerat att man kan vara intresserad. Men det kräver att lösningen får ett tillräckligt starkt stöd från övriga kommuner i Svenskfinland, säger Svahn. I dagsläget är det ännu oklart hur stort stödet är, men enligt Svahn pågår sonderingar. Pixnekliniken har tampats med olönsamhet. I fjol gick verksamheten 66 000 euro back och för det här året kan förlusten bli dubbelt så stor. Tage Svahn hoppas att kommunerna solidariskt kan tänka sig att gå in och täcka upp förlusten även för första halvan av år 2017.
Ordförande hoppas på enighet Men ingen vet riktigt hur det kommer att gå. Stödet för en fortsättning tros vara större bland de österbottniska kommunerna än bland de övriga. Kårkullas fullmäktigeordförande Christer Rönnlund (SFP) från Kristinestad hoppas att man slipper gå till omröstning under onsdagen. – Jag hoppas att vi kan stå eniga och att vi kan omfatta det alternativa förslaget, säger Rönnlund. Kårkullas styrelse var tidigare enig i sitt beslut att stänga Pixnekliniken från årsskiftet.