Jodå, så klart får du äta din sushi precis som du vill. Men det finns etikettregler vid sushibordet som kan vara bra att känna till. Vissa regler har att göra med allmänt hyfs i sann Magdalena Ribbing-anda. Andra regler har med riter och religiösa traditioner att göra.

Får att få klarhet i reglerna vänder vi oss till Vasas, än så länge, enda japanska restaurang Magokoro som ägs av Trang Doan och Phuong Tran. De har haft sin restaurang i fem år och sett hur kunderna äter sin sushi. De tycker också att kunderna får äta precis som de vill men delar ändå med sig av sina experttips.

Det är framför allt en sak som är slående när det gäller finländare och sushi.

– Många finländare gillar soja väldigt mycket och häller upp hela den lilla sojaskålen full med sås. Men i Japan vill man inte slänga mat och därför ska man bara hälla upp lite sojasås för att inte behöva hälla bort det sen, säger Trang Doan.

Vill man ha mera sojasås är det bara att hälla i mer efterhand.

Några fler regler:
En del sushi är redan smaksatt av kocken och att doppa den i soja skulle förolämpa en kock i Japan. Det gäller alltså att ha koll på sina sushibitar.

I väntan på maten kan man känna sig lockad att leka med ätpinnarna och använda dem som trumpinnar. Det ska man inte göra. Och man ska absolut inte sticka ätpinnarna i en skål med ris. Det är en rituell handling enligt japansk sed och betyder att man offrar till de döda.

Vill du veta mer? Se klippet!




Hur äter man sushi? Vi frågar experterna.


Hur äter man sushi? Vi frågar experterna.










3 snabba frågor med Trang Doan och Phuong Tran.






Vad är hemligheten bakom bra sushi?
– Färska råvaror är det viktigaste. Och om man jobbar med det är det viktigt att man gillar att göra det för att göra det bra. Riset är också viktigt, det får inte vara för klibbigt eller för torrt. I Japan finns fler fisksorter än här i Finland, så här måste vi vara kreativa med det som finns.

När äter Vasaborna mest sushi?
– Fredagar och lördagar är vår restaurang som fullast och vårt kök som mest kaotiskt. I Vasa äter man också mycket sushi kring jul, så det är inte bara julmat som är populärt kring jul.

Vilken är er mest populära sushi?
– Sushi med lax är väldigt omtyckt, men också tempura och sushi med krabba.