Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp har i dag beslutat att det blir Mika Lintilä som tar över som näringsminister när Olli Rehn lämnar regeringen vid årsskiftet. Rehn börjar jobba i Finlands banks direktion i februari.
Jämn omröstning Lintilä valdes efter en omröstning, där han besegrade Mauri Pekkarinen med rösterna 37-33. Det var riksdagsledamoten Aila Paloniemi som föreslog Pekkarinen till ministerposten. – Han skulle ha klarat av att hoppa på ett tåg i rörelse mitt under valperioden direkt och sköta det här ytterst viktiga uppdraget att förbättra sysselsättningen och ekonomin och öka exporten, säger Paloniemi. Lintilä säger att han inte blir en ny Olli Rehn utan kommer att vara Mika Lintilä som minister. – Varje riksdagsledamot hoppas bli minister någon gång, säger Lintilä som väntat på en portfölj i 18 år.
Femte perioden i riksdagen Mika Lintilä, 50, från Toholampi i Mellersta Österbotten blev invald i riksdagen 1999 och är nu alltså inne på sin femte mandatperiod. Det här är dock hans första ministerpost. Lintilä är också medlem i finansutskottet, ekonomiutskottet, förvaltnings- och säkerhetsdelegationen samt ordförande för skattedelegationen. Han sitter också med i bland annat Yle:s förvaltningsråd.