Fågelinfluensan har spridit sig till Åbolands skärgård, meddelar Livsmedelssäkerhetsverket Evira. Höga halter av H5N8-viruset som förorsakar den dödliga influensan bland fåglar har hittats i döda viggar i Nagu.

- En privatperson hade hittat tre döda viggar på en strand, säger enhetschefen Terhi Laaksonen på Evira.

Fågelinfluensan har hittats hos vilda fåglar och hönsgårdar i flera europeiska länder och på Åland. Influensan hittades också bland påfåglar och höns i parken Lilla holmen i Mariehamn.

- Jag vet inte exakt varför just viggarna insjuknar. Kanske sjöfåglar insjuknar lättare än andra fåglar.

Evira inför nu en skyddszon på minst tio kilometer runt platsen i Nagu där fåglarna hittades, inom den här zonen begränsas möjligheterna att flytta fjäderfä och fjäderfäprodukter. De gårdar som finns inom zonen ska också genomgå granskningar.

– De största riskzonerna finns nu i kusttrakterna, men fågelinfluensan kan nog sprida sig österut och norrut också. Vi får hoppas att vi skulle få rejält kallt väder så att sjöfåglarna skulle flytta till södra Sverige och de danska sunden.

Däremot har det i dagsläget inte kommit några nya analysresultat om att fler fåglar på Åland bär på fågelinfluensaviruset, meddelade landskapsregeringens miljöbyråchef Helena Blomqvist i ett pressmeddelande på fredagen.

Tidigare i veckan upprättades ett skyddsområde på minst 10 kilometer runt Lilla holmen i Mariehamn då livsmedelssäkerhetsverket Evira konstaterat att påfåglarna och hönsen där dog av samma smittsamma variant av fågelinfluensa som tidigare dödat viggar i åtminstone Vårdö och Lemland. Det är första gången som fågelinfluensa har konstaterats på Åland.

Inga människor har hittills insjuknat i fågelinfluensan, men man gör klokt i att inte röra döda fåglar utan att skydda sig. mycket liten.