Känner du dig trygg i dina hemkvarter? Finns det någonting som du oroar dig för i närheten av ditt hem? Om du får en säkerhetsenkät i postlådan nästa vecka kan du genom dina erfarenheter påverka säkerhetssituationen i Vasa. Svaren från enkäten används i stadens säkerhets- och välfärdsplanering.

Det är möjligt att svara på nätet enligt anvisningarna i brevet som kommit hem. De som inte har svarat på enkäten inom två veckor, får ett nytt brev i posten. Med brevet kommer också en enkät i pappersform på finska eller svenska. Blanketten kan returneras utan avgift i kuvertet som finns med.

Enkäten är helt konfidentiell och enskilda svar framgår inte av resultaten. Efter att undersökningen har avslutats arkiveras undersökningsmaterialet i Samhällsvetenskapliga dataarkivet.

Säkerhetsenkäten görs i samarbete med Vasa stad, Justitieministeriet, Rådet för brottsförebyggande samt Laureas yrkeshögskola. Enkäten kompletterar myndigheternas uppgifter. Med hjälp av enkäten kan olika myndigheters åtgärder riktas på rätt saker och platser.

– I enkäten kan man förutom sin oro även föreslå åtgärder för förbättrande av säkerheten. Vasa stad berättar om resultaten nästa år då enkätundersökningen blivit färdig, säger Vasa stads säkerhetskoordinator Seppo Mäenpää.