Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Löften om en kraftigt expansiv finanspolitik och en ökad protektionism talar dock för stigande inflationsrisker och räntor.Detta speglas i förstärkta förväntningar om att amerikanska centralbanken kommer att höja räntan i december och det tycks finnas en risk för att de senaste årens lättsamma penningpolitik byts ut mot ett finans- och handelspolitiskt experiment, med potentiellt stora globala implikationer. En försiktig höjning av räntan är positivt eftersom det ger bättre möjligheter till diversifiering, men kan dock påverka aktier negativt.

Ytterligare penningpolitiska stimulanser kan inte uteslutas i Europa. Den politiska utvecklingen har fortsatt att gå tvärtemot förväntningarna och flera europeiska länder, närmast Italien i helgen, står dessutom inför avgörande politiska vägval.

Med facit i hand kan man konstatera att både brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet bjöd på fina köplägen på aktiemarknaden. Den politiska osäkerheten framöver bjuder kanske på motsvarande möjligheter. En bransch som gynnas av Trumps seger är banksektorn, som redan efter brexit-omröstningen såg billig ut, men som nu fått starkare framtidsutsikter med stigande långräntor.

Det finns tecken på att den globala tillväxten stabiliserats från låga nivåer. Vi har också en säsongmässigt starkare period framför oss, då aktier kan anses vara en vintersport. Trots det kan aktiemarknaden inte ses som billig, men med det svaga argumentet för att det inte finns alternativ, verkar ändå göra aktier till potentiella vinnarna på kort sikt. Om marknaden i USA förbereder sig för en period med stigande räntor, kommer nuvarande ränteplaceringar att se tämligen oattraktiva ut. 

För aktiemarknaden skulle det väsentliga ändå vara att den skulle växa in i den historiskt sett höga värderingen, men företagens låga investeringsvilja, den påföljande nedväxlingen i produktiviteten och utsikterna för företagens vinster är bekymrande.

Skribenten är privatbankir på Ålandsbanken.