Den finländska och nordiska linjen förlorade när medlemsländerna kommunikationsministrar röstade i frågan på fredagen. En majoritet stödde en linje som kan leda till att mobilanslutningarna i Finland blir dyrare. De obegränsade datapaket som erbjuds av finska operatörer skulle bli ohållbara.

Frågan är en klassisk strid mellan nord och syd. Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr vill ha låga grossistpriser för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländer i söder vill gärna få in så mycket som möjligt av nedresande mobilpratare.

EU-länderna föreslår nu ett gradvis sjunkande tak för grossistpriserna, som skulle börja från 10 euro per gigabyte. De finska operatörerna anser att prisnivån är alltför hög och skulle leda till högre priser i hemlandet samt databegränsningar när finländare reser utomlands.

Enighet har redan nåtts sedan länge om att från den 15 juni 2017 slopa de så kallade roamingavgifter som betalas av den som använder sin telefon i ett annat EU-land än det egna.

Nästa steg i processen är förhandlingar med Europaparlamentet. En överenskommelse borde nås inom de närmaste månaderna.