Att bygga pepparkakshus är roligt, gott och frustrerande på samma gång. Kim Lund utsågs till årets bagare i Sverige tidigare i år. Hon är van vid att bygga pepparkakshus, både på jobbet och privat. Hon känner igen frustrationen, men har ett och annat tips på hur den kan undvikas.

– Håll inte på med allting samtidigt. Gör först klart alla delar för sig och se till att de passar. Sedan kan man börja bygga ihop dem. Bara man strukturerar upp det så går det jättebra, säger Kim Lund.

Förse huset med förstärkning, är Lunds vassaste tips.

– Regla upp huset genom att ha en extravägg i mitten. Det gör huset mer stabilt.

Många ser pepparkakshusbygget som en estetisk utmaning. I en utställning och tävling på Arkitekturmuseum i Stockholm deltar förutom bagare även arkitekter och formgivare.

– Att dekorera ska vara som att rita på ett papper. Jag dekorerar med kristyr innan jag bygger ihop det, då har man mycket mer kontroll. Det är ett bra sätt att få utlopp för kreativiteten, säger Kim Lund.

Med många pepparkakshus att göra på jobbet skjuts ofta hennes egna hus upp till sist, lagom till julafton. Sedan tar det inte lång tid förrän det äts upp.

– Det är lite det som är grejen med pepparkakshus, man äter upp det efter jul.

Bagarens bästa tips

  • Tänk strukturerat. Gör klart alla delar före monteringen.
  • Tänk stabilt. Regla upp bygget med en extravägg i mitten.
  • Dekorera med kristyr. Använd äggula och lite glukos i kristyren för att göra den segare.
  • Källa: Kim Lund, årets bagare i Sverige och konditor vid Folkets restaurang i Västerås.